Eczacılar "İmdat" diyor, hastalar perişan!

Eczacılar "İmdat" diyor, hastalar perişan!
İlaç krizi devam ediyor. Antibiyotikten şuruplara kadar pek çok ilaç bulunmuyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası bir açıklama yayımlayarak "Eczacıların imdat çığlığını duyun. Hastalar perişan" denildi.

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru 10.76 TL olarak güncellendi ancak bu güncelleme de ilaç yokluğuna çare olmadı. İlaçlar hâlâ bulunmuyor, özellikle çocuk antibiyotikleri, ateş düşürücü şuruplar, mevsimsel grip ve öksürük şuruplarında sorun artarak devam ediyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), ilaç sorununa dair bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Ecza depolarından nöbetçi eczanelere bile günlük 1-2 kutu tevzi gönderiliyor. Hastalar sorun çözüldü zannedip eczacılara sözlü ve fiziki şiddet uyguluyor” diye konuştu.

'Hayretle karşılıyoruz'

İlaç bulunmamasını nöbetçi eczane sayısının ‘azlığına’ bağlayan sorumluları ‘hayretle’ karşıladıklarını belirten TEİS, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Eczanelerimiz perişan, ilaç hizmeti veremiyoruz. Hasta vatandaşlarımız bulamadıkları her 3 ilaçtan birisi için diğer nöbetçinin hasta kuyruğuna girmekte. Bulunmayan ilaç o nöbetçi eczanede de bulunmadığı için hastalar diğer nöbetçiye gitmekte bu fasit daire sabaha kadar sürmekte. Sırf bu sorun yüzünden Eskişehir’de bir nöbetçi meslektaşımız hasta yakını tarafından fiziki saldırıya uğramış durumdadır. Meslektaşımıza yapılan bu menfur saldırının vebali ise sorunu çözemeyenlerin boynunda.”

'585 kalemi stokta yok'

Yapılan açıklamada yetkililere seslenilerek eczacıların “İmdat” çığlığının duyulması talep edildi: “Türkiye’de şu an ruhsatlı 14 bin 932 ilaç bulunuyor. Bu ilaçların 8 bin 178’i SGK’nın geri ödeme listesinde. Bu ilaçların 585 kalemi depo stoklarında mevcut değil. Ülkemizde ilaç üretiminde kullanılan etken maddelerin %98’i yurtdışından gelmektedir. 19,86 liraya alınan bir hammadde ile ilaç üretilip 10,76 liraya piyasaya verilmesini beklemek ancak safiyane bir hayal olabilir. Diğer taraftan hangi firma ithal ilaçları yurtdışında 19,86 liraya alınan bir ilacı bizim ülkemizde 10,76 liraya piyasaya sürer ve bulunmasını sağlar? İlacın bulunabilir ve ulaşılabilir olması önemlidir. Çünkü bulunamayan ilaç en pahalı ilaçtır. Nerede ise bütün ilaçlarda sıkıntı mevcut, ya çok az üretiliyor, yahut hiç üretilmiyor. Açıkçası eski SSK günlerine dönmekten korkuyoruz. Bu yüzden yetkililerin ilaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmeleri bir an önce yapmasını talep ediyoruz.”

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :