Duruşmaya Ara Verildi: Kobani Davası'nda Karar Bekleniyor!

Duruşmaya Ara Verildi: Kobani Davası'nda Karar Bekleniyor!
Sincan'da Kobani Davası'nın 84.üncüsü görülüyor. Avukatlar, mahkemenin hala incelemediği evrakların olduğunu belirterek karar için ek süre istedi, mahkeme heyeti talebi reddetti. Bugün karar çıkması bekleniyor.

IŞİD'in Kobani’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen eylemler gerekçe gösterilerek açılan Kobani Davası'nda bugün karar çıkması bekleniyor.

18'i tutuklu 108 ismin yargılandığı davanın duruşması, Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülüyor. Duruşmaya katılan siyasetçilerin son sözleri alındı. Davaya 14.30'a kadar ara verildi.

16 TUTUKLU SİYASETÇİ DURUŞMAYA KATILMADI

Evrensel'in aktardığına göre, kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmaya tutuklu siyasetçiler Alp Altınörs ve İsmail Şengül katılırken, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş duruşmada yer almadı.

Karar çıkması beklenen davada, izleyiciler duruşma salonuna alınmadı.

SİNCAN ÇEVRESİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Duruşma öncesi askerlerin aldığı önlemler dikkat çekti. Cezaevi yerleşkesinin bulunduğu güzergaha 4 farklı arama noktası kuruldu. İzleyici olarak duruşmayı takip etmek isteyenlerin araçlarının, yerleşkenin bulunduğu alana geçişlerine izin verilmedi. Sadece avukat ve gazetecilerin araçlarına izin verildi. İzleyiciler, kampüse yakın bir noktadaki park alanında araçlardan indirildikten sonra ringlerle duruşma salonunun bulunduğu bölgeye götürüldü.

315940.webp

JANDARMA VE POLİSLERDEN HATIRA FOTOĞRAFI

Duruşma öncesi salonda bulunan jandarma ve çevik kuvvet polislerinin toplu “hatıra fotoğrafı” çekmesi dikkat çekti

Karar çıkması beklenen duruşmanın görüldüğü salona izleyiciler alınmadı. İzleyiciler, kampüs içerisinde bulunan iki farklı duruşma salonuna yönlendirildi. Yüzlerce kişi duruşmayı SEGBİS aracılığıyla takip ediyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın da arasında bulunduğu bir heyeti, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EHP, TÖP, Kaldıraç'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi duruşmayı izliyor. 200’ü üzerinde avukat ile 10’u aşkın baro başkanı da duruşmaya katıldı.

"KARAR SİYASİ BİR KARAR OLACAK"

Avukat Sevda Çelik Özbingöl dosyanın sürecine ilişkin konuştu. Özbingöl, “Soruşturma, kovuşturma süreçleri kanuna aykırı bir şekilde işletilmiştir. Yargılamanın en başından beri ilke ve mevzuatlar açıkça ihlal edilmiştir. Tüm itiraz ve izahatlarımıza rağmen celse süreleri, duruşma periyotlarıyla adil yargılanma hakkı ağır bir şekilde ihlal edilmiştir. Tüm yasal öncelikler açıkça ihlal edildi. Bu dosya bir yük halinde etkin bir savunmayı etkileyecek şekilde planlamak yürütülmüştür. İnsani taleplerimiz bile ısrarlı bir şekilde reddedildi. Savunmalar bitmeden tanık görüşleri alınmıştır. Gizli tanıklar avukatların olmadığı bir yerde dinlenmesi gerçeği ortaya koyuyor. Aysel Tuğluk ısrarla mahkemeniz tarafından savunması zorla alınmıştır. Yine Ali Ürküt hakkındaki tahliye talebi gerekçe dahi sunulmadan reddedilmiştir. Birçok yasada bulunan ağır suç istinatlarla yargılanıyor müvekkillerimiz. Karar siyasi bir karar olacak. Bu kararla rant devşirmeye çalışan gürûhu hepimiz biliyoruz” dedi.

Özbilgin, tutuklu siyasetçilerin mesajını mahkeme heyetine okudu. Mesajda, “Kürt sorununun çözümü, Türkiye'nin demokratikleşmesi, demokratik hukuk düzeninin sağlanmasının yolu İmralı Ada Cezaevindeki mutlak tecrit ve izolasyona son verilmesidir. Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması için bugün mahkemenizde görülecek olan duruşmaya katılmayacağım” denildi.

"HALA İNCELENMEMİŞ EVRAKLAR VAR, BUGÜN KARAR KURMAYINIZ"

Avukat Özgür Erol, “Hala yeni evraklar geliyor, hala incelenmemiş evraklar var. Beyan alınmadığı için bugün karar kurmayınız. Evrakların incelenmesi için gerekirse başka bir gün veriniz. Tutuk durumunu inceleyiniz. Maktullerin gerçek faillerinin kimler olduğunu Emniyet de iddia makamı da yapmadı. Bunu biz yaptık. Getirip önünüze koyduk, siz ne dediniz aynı gün kurduğunuz ara kararla 'Dava dışı kişilerle ilgili talepleri kabul etmiyoruz' dediniz. Kobanê olaylarının paramiliter güçler olduğunu gösterdik. Dargeçit’te Diyarbakır’da Hizbullahçıları, Adana’da İŞİD’in işlediği cinayetleri gösterdik. Ancak bu yargılama kendi hakikatini üretme kabiliyetinden dahi yoksundur. Hakikat o kadar basit değildir, her zaman bir bedeli vardır. Bu davanın tamamı içerisinde hakikate en yakın olanlar yargılanan arkadaşlarımızdır. Hepsine gösterdikleri duruş için saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

MAHKEMENİN ERTELENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Beyanların ardından Ayla Akat Ata'nın avukatının dosyaya eklenen evraklara dair beyanda bulunmak adına süre verilmesi yönündeki talebine dair ara karar kuran mahkeme heyeti, karar verilmeye yer olmadığını, söz konusu kararın hükümle birlikte verileceğini kaydetti.

"HALKLARIMIZIN NEZDİNDE ÇOKTAN BERAAT ETTİK"

Mahkeme heyeti tarafından siyasetçilerin son sözleri alındı.

Alp Altınörs: "Sözdür, söylenmiştir; tarihin önündedir, çağrıdır söylenmiştir. Toplumun önündedir. Sözümüzden çağrımızdan dönmeyiz, kalemle yazılanı balta ile kesemezsiniz. Halkların dayanışmasını yargılayamazsınız. Milyonların yazdığı bir tarihi mahkeme salonlarında yalancı tanıklar ve kumpas davalarla tersine çeviremezsiniz. Bizim çağrımız sivildir, demokratik soykırımı önlemek amacıyladır. AİHM’nin iki ayrı kararıyla bunlar tescil edilmiştir. Size düşen bu davayı düşürmenizdir. Demokratik bir şekilde sokağa çağrı yapmak suç değildir. HDP'ye üye olmak, MYK toplantılarına katılmak da suç değildir. Bunların tümü Anayasa güvencesi altında olan haklardır. Ortada suç yoktur ama ortada yatılan 4 yıllık hapis vardır. Bizler halklarımızın nezdinde çoktan beraat ettik, sizden de beraatimizi talep ediyoruz"

Altan Tan: “İddia makamının Demirtaş ile PM’yi suçladığı konularla ilgili zan altında bırakacak, suçlayacak hiç bir şahitliğim yoktur. Hiçbir suç işlemedim. Beraatimi talep ediyorum”

Can Memiş: "Bir tweet üzerinden devletin bölünmesi suçlamasıyla yargılanıyoruz. Sanki devlet porselen gibi bir şey. Bugün sizler okuyacağınız kararla beraat verirseniz o zaman adalete güvenimiz artacak. Beraatimi talep ediyorum."

"BU SİYASİ BİR MÜDAHALEDİR"

Beyza Üstün: “Savunmalarımızı teslim ettik. Bütün hususların ne kadar geçersiz olduğunu size sunduk. Bu, ülkedeki barışa ilişkin, Kürt sorunun çözümüne ilişkin bir dava. Bunun ortadan kaldırılması için çalışılıyor. Siz de buna tanıksınız. Bu dava insanlığın bütün normlarına aykırıdır. Hiçbir suç bize ait değildir. Bu siyasi bir müdahaledir. Bu müdahaleye adalet de ortak edilmeye çalışılmaktadır. Tüm arkadaşlarımız adına beratımızı talep ediyorum.”

Günay Kubilay: "3 yıl boyunca MYK’nın yaptığı 3 satırlık tweet için 300 sayfalık savunma yaptım. Ben bunun yeterli olduğunu düşünüyorum. Salondaki herkese teşekkür ediyorum.”

İsmail Şengül: “Burada bulunmamızın en önemli nedeni HDP MYK’sında bir dönem görev almamış olmamızdır. İddianamenin her satırında HDP’li olmak HDP MYK üyesi olmak bir suç isnadı olarak gösterilmiştir. Türkiye’de bir siyasi partide görev almanın suçlama konusu yapılması Türkiye tarihinde bu kadar rahat suçlama yapıldığına tanıklık yapmadık”

Duruşmaya 14.30’a kadar ara verildi.

DAVAYA DAİR

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi davada yargılanıyor. Söz konusu 108 kişi, ''devletin bütünlüğünü bozma'' başta olmak üzere pek çok iddiayla yargılanıyor. Davanın iddianamesi, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi. Davada yargılananlar hakkında 29 ayrı iddiayla 38'er kez ''ağırlaştırılmış müebbet hapis'' cezası isteniyor.

Tutuklu bulunan siyasetçiler Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, İsmail Şengül, Bülent Parmaksız, Alp Altınörs, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli ve Gültan Kışanak.