Dolandırıcıların Ramazan Tuzağı! Sakın Tıklamayın

Dolandırıcıların Ramazan Tuzağı! Sakın Tıklamayın
Ramazan ayında bile dolandırıcılar, vatandaşların dini duygularını istismar ederek kandırmaya çalışıyorlar. Fitre, zekat ve yardım çeki vaatleriyle insanları ağına düşürmeye çalışan dolandırıcılardan korunmanın yollarını anlatan uzmanlar, "e-posta yoluyla yardım kampanyası düzenlenemez" diyorlar.

Dolandırıcılar, Ramazan ayında da aktif bir şekilde faaliyet gösteriyorlar.

780x411-izmir-merkezli-14-ilde-nitelikli-dolandiricilik-operasyonu-cok-sayida-gozalti-1670148086126.jpg

'AFRİKA'DA SU KUYUSU AÇACAĞIZ YALANI'

Vatandaşların dini duygularını istismar ederek kandırmaya çalışan dolandırıcıların bu seferki taktiği, fitre ve zekat yardımlarıyla "Afrika'da su kuyusu açacağız" gibi yalanlarla insanları kandırmak. Uzmanlar, telefonlara gönderilen fitre ve zekat yardım mesajlarının içerdiği linklere tıklanması durumunda banka hesaplarının boşaltılabileceği konusunda uyarıyorlar. Özellikle yurtdışındaki Müslümanlara yönelik gönderilen mesajlardaki linklerin uzantılarına dikkat edilmesi ve gönderilen mesajların doğruluğunun teyit edilmesi önem taşıyor.

stres.jpg

Yardım kampanyalarında, yerel yönetimlerin adlarının kullanılarak yardım talep edildiğine de dikkat çekilirken, devlet yardımlarının mesaj veya e-posta yoluyla yapılmadığı vurgulanıyor.

tytytyt-5u4x.webp

'ATILAN HER LİNKE TIKLAMAYIN'

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık “Özellikle ramazan gibi manevi dönemler bu fırsatçıların ekmeğine yağ sürüyor. Yardım yalanıyla insanları kandıranlar vatandaşların hesaplarını boşaltabiliyor. Telefonunuza her gelen mesajı dikkate almayın. Yardım adı altında atılan linklere tıklamayın. Hiçbir kurum sizden banka hesap bilgileriniz veya TC kimlik numaranız gibi kişisel bilgileri mesaj veya e-Posta yoluyla talep etmez. Bu tür taleplere karşı dikkatli olun” dedi.

53202472059294.jpg

'RAMAZAN AYI ÇEKİ KAZANDINIZ YALANI'

Dolandırıcılar, ilk olarak vatandaşlara 'Ramazan ayı yardım çeki kazandınız' mesajı veya e-postasıyla ulaşıyorlar. Bu iletilerde genellikle PTT, belediye veya büyük şirketlerin isimleri kullanılıyor. Gönderilen mesaj veya e-posta içeriğinde, "Yardımı alabilmek için aşağıdaki linke tıklamanız gerekiyor" gibi ifadeler bulunuyor. Ardından, tıklanan linkte vatandaştan TC kimlik numarası ve çeşitli kişisel bilgiler isteniyor. Bu bilgilerin gönderilmesinin ardından, cep telefonu veya bilgisayarına casus yazılım indiriliyor. Bu yazılım sayesinde, cihazlar dışarıdan müdahaleye açık hale geliyor. Sonrasında, kişisel bilgileri kullanan dolandırıcılar banka hesaplarını boşaltabilir veya kredi kartı bilgileriyle alışveriş yapabilir.

dolandiricilik-sucu-ve-cezasi.jpg

ÖNLEM ALIN

-Tanımadığınız kişilerden gelen mesajlara itibar etmeyin,

-Sahte bağlantılara tıklamaktan kaçının,

-Bağışlarınızı vakıf ve derneklere yapın,

-Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.

shutterstock-2261035089-i7cz.webp

Etiketler :