Doktorlar sıradışı bulgulara ulaştı: Türkiye varyantı mı?
İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği'nin İzmir'e ilişkin saptamaları paylaştığı açıklamada, "Sağlık Bakanı, Türkiye’de Delta varyantının baskın olduğunu bildirmiştir. Ancak İzmir’de; alfa, beta, gamma ve delta varyantlarındaki başlıca üç mutasyonu hedefleyen PCR kitleri ile yapılan analizlerde, üç mutasyonu da taşımayan suşlar (alt tür) saptanmaktadır" değerlendirmesine yer verildi.
Yeni varyantların saptanmasına ve araştırılması için nükleik asit dizi analizlerinin yaygınlaştırılması ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirtilen açıklamada şöyle denildi:
"Endişe verici varyantlar olarak şu anda alfa, beta, gamma ve delta varyantları tanımlanmaktadır. Ayrıca, gözlem altında tutulması gereken ve araştırma altında olan gruplarda çok sayıda varyant bulunmaktadır.
Ülkemizde şu anda başlıca mutasyonları saptayan farklı PCR kitleriyle varyantlar araştırılmaktadır. Bu kitlerin ve algoritmaların standardizasyonunun sağlanması ile sonuçlar daha iyi yorumlanabilecektir.
Sağlık Bakanı, Türkiye’de Delta varyantının baskın olduğunu bildirmiştir. Ancak İzmir’de, alfa, beta, gamma ve delta varyantlarındaki başlıca üç mutasyonu hedefleyen PCR kitleri ile yapılan analizlerde, üç mutasyonu da taşımayan suşlar saptanmaktadır. Ayrıca, bu mutasyonları farklı kombinasyonlarla taşıyan suşlar da bulunmaktadır. Bu suşların özelliklerinin anlaşılabilmesi için genom analizi (nükleik asit dizi analizi) yapılması gereklidir. Bu örneklerin bir kısmı Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne (HSGM) ileri inceleme için yollanmakta, ancak sonuçları hakkında hekimlere ve topluma bir açıklama yapılmamaktadır. İller/bölgeler incelendiğinde enfeksiyon ve aşılama oranlarındaki farklara ek olarak varyantlarda da farklar oluşabileceği beklenmektedir. Varyant PCR testleri ile varyantların araştırılması yeterli değildir. Dizi analizi yapılacak örneklerin seçim kriterleri toplumdaki enfeksiyon ve hastalık özelliklerine göre belirlenmelidir. Bunlar yapılmadığı sürece mevcut varyantların ve yeni gelişecek olanların gözden kaçabileceği unutulmamalıdır."
'Adı konamayan, tanımlanamayan bir grup ortaya çıktı'
halktv.comtr'ye değerlendirmede bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Sayın Sağlık Bakanı'nın da açıkladığı gibi şu an salgında olguların yaklaşık yüze 90'ı delta varyantı kapsıyor. Son günlerde bakıldı ki bu testlerle araştırdığımız bu üç mutasyonu taşımayan, dolayısıyla adı konamayan, tanımlanamayan bir grup ortaya çıktı" ifadesini kullandı.
Dr. Çamlı şunları söyledi:
Önceden PCR testleri yapıldığında test pozitif mi negatif mi buna bakılıyordu. Varyantlar ortaya çıktıktan sonra PCR testlerine yeni bir takım şeyler eklediler ve bununla virüs üzerindeki üç mutasyonu saptayabilir hale geldik. Hangi varyant olduğunu kabaca anlayabilir hale geldik.
Sayın Sağlık Bakanı'nın da açıkladığı gibi şu an salgında olguların yaklaşık yüze 90'ı delta varyantı kapsıyor. Son günlerde bakıldı ki bu testlerle araştırdığımız bu üç mutasyonu taşımayan, dolayısıyla adı konamayan, tanımlanamayan bir grup ortaya çıktı. İzmir için yapılan testlerin yaklaşık yüzde 20, yüzde 30'unda hiçbir gruba girmeyen, tanımlanamayan bir sonuç elde etmeye başladık.
'Kesin tanı bu yöntem ile ortaya çıkıyor'
Bu yeni bir varyant mıdır, yoksa testten kaynaklı bir hata mıdır bunu anlamak için bu testler Ankara'da Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Laboratuvarı'na yollanıyor. Orada nükleik asit dizilimi yapılarak virüsün gerçek kimliği ortaya çıkıyor. Kesin tanı bu yöntem ile ortaya çıkıyor. Bu adı konulmayan, ne olduğu belli olmayan bu grubun ne olduğu anlamaya yönelik genomik sekans analizleri yapılmaya başlandı ancak bunun sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmıyorlar. Testlerin sonuçları ne oluyor, bu yeni bir varyant mı yoksa testteki teknik bir hatadan dolayı mı bunlar saptanamıyor bunu bilemiyoruz.
'Genomik testlerin yaygın bir şekilde yapılması lazım'
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Laboratuvarı'nda yapılan bu adı konmamış, tanımlanamamış sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz. Bu genomik testin yaygın bir şekilde yapılması lazım. Çünkü, salgın uzadıkça, virüs çoğaldıkça bu çoğalmalar sırasında bir takım mutasyonlar geçiriyor bu virüsün doğasında var. Beklenmeyen bir durum değil.
'Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Laboratuvarları'nın açıklaması lazım'
Türkiye'ye özgü bir varyant var mıdır, yok mudur bilemiyoruz. Adını koyamadığımız, tanımlayamadığımız grup yeni bir varyant mıdır, değil midir Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Laboratuvarları'nın bunu açıklaması lazım. "Biz bunları analiz ettik bunlar yeni bir varyant" ya da "Yeni bir varyant değil" demesi lazım.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Sonbaharda yeniden bir artış yaşanacak
Üçüncü doz BioNTech’e başlayan İsrail’den ilk sonuç
Eski bilim kurulu üyesi: Virüsü tamamen yok etmek mümkün değil
Sağlık Bakanlığı 22 Ağustos koronavirüs tablosunu açıkladı