Diyanet personeline 'ek ders' ayrıcalığı
Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kurslarda görevli personelin, koronavirüs salgını nedeniyle eğitime verilen arada ek ders görevlerini yapmış sayılması kararlaştırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile ek ders ücreti ödenmesi kararlaştırılan personelin, daha sonra bir ayı geçmeyecek şekilde telafi eğitimi yapacağı bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ücretli öğretmenler ile usta öğreticilere de aynı yaklaşımla ek ders ücretlerinin ödeneceğini belirten Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “Ancak ücretli öğretmenlerin telafi eğitimi süresi daha uzun olacak. Bu da eşitlik ilkesine aykırı” dedi.
Telafi eğitimi yapılacak
BirGün'ün haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan kurslarda görev yapan öğreticilere, koronavirüs nedeniyle eğitime verilen arada ek ders ücreti ödemesi yapılmasına karar verildi. Kararda, üzerinde ek ders görevi bulunan ve ödeme yapılan personelin, daha sonra ücret ödenmeksizin telefi eğitimi yapacağı belirtili. Telafi eğitimlerinin süresinin ise “Bir aylık ek ders görev süresini geçmeyecek” şekilde olacağı ifade edildi.
Eşitlik ilkesine aykırı
Koronavirüs nedeniyle yaşanacak hak kayıplarının önüne geçilmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Bozdoğan, “Ancak kararın, eşitlik ilkesine aykırı düşen tarafları da var” diye konuştu. MEB’in istihdam ettiği ücretli öğretmenler ve usta öğreticilere ilişkin benzer kararda telafi eğitimi için süre sınırı olmadığının altını çizen Bozdoğan, şunları söyledi:
“Ücretli öğretmenler ile usta öğreticiler de okullar ve kurslar yeniden açıldığında yapacakları işler için ön ödeme almış durumdalar. Ancak MEB bünyesinde istihdam edilenler okulların kapalı kaldığı süre dikkate alınarak telafi eğitimi yapacakken Diyanet İşleri Başkanlığının istihdam ettiği çalışanların yapacakları telafi eğitimi bir ayı geçmeyecek. Ücretli öğretmenlerin ve usta öğreticilere aynı yaklaşımla ödeme yapılacak fakat telafi eğitimi süresi daha uzun olacak. Bu durumda, kamunun çalışanlara eşit yaklaşmak ve davranmak yükümlülüğü olduğunu hatırlatmak gerekir.”