Dink davasında tanıklar dinlendi

Dink davasında tanıklar dinlendi
Hrant Dink cinayeti davasında tanıklar dinlendi.

Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin yargılandığı davanın duruşması Çağlayan'daki İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Duruşmada dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Ünal Karaosmanoğlu ve Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Aycan Oktaylar tanık olarak dinlendi. Eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Ünal Karaosmanoğlu, cinayetten önce Trabzon İl Jandarma Komutanlığından kendilerine bir bilgi gelmediğini anlattı. Olay günü Kocaeli'nde bir programda olduğunu, öğrenince İstanbul'a gelerek valiliğe gittiğini belirten Karaosmanoğlu, "Şüpheli şahsın fotoğrafını gösterdiler. Kimliğini belirlemek için şahsın fotoğrafının basınla paylaşılmasını ben söyledim" ifadelerini kullandı.  Karaosmanoğlu, "Ülkem itibar kaybetti. Türk vatandaşı bir gazetecinin öldürülmesini kınıyorum, kabul edilemez. Dink ile ilgili ben ve istihbarat Dink’in kim olduğunu, ne olduğunu öldürülmesinden sonra gazetelerden öğrendik. Etnik, dinsel ayrım yapmadan görevimizi yaptık" dedi.  

“Olayla ilgili kesinlikle herhangi bir istihbari bilgi gelmedi“

Dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü olan tanık Aycan Oktaylar da kendilerine herhangi bir istihbarat ya da duyumun  gelmediğini söyledi. Cinayeti televizyondan öğrendiğini dile getiren Oktaylar şu ifadeleri kullandı: "Cinayetin ardından Jandarma Genel Komutanlığını bilgilendirmemiz gerekiyordu. Kamuoyunda infial yarattığı için maktulun kim olduğu konusunda bir takım telefon görüşmeleri yaptık. Zaman zaman bilgi almak için emniyetle irtibata geçtik.vAma olay öncesinde bize en ufak bir istihbarat gelmedi. Bütün bilgileri basından aldık. Açık kaynaklardan bilgi sağlayım Genel Komutanlığı bilgilendirdik. Olay sonrasında da herhangi bir istihbarat çalışmamız olmadı. Çünkü bizim bölgemiz değildi.”

Akbank’taki kamera kayıtlarının alınmasıyla ilgili bir bilgisinin olmadığını aktaran Oktaylar olay öncesindeki kamera görüntülerini izlediğini ve görüntülerde yer alan jandarma personelini tanımadığını savcılığa anlattığını ifade etti.

Oktaylar, "Benim bilgim dahilinde Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'ndan bize gelen bir bilgi yok. Olay olduktan sonra güvenlik güçlerinin bilgisi olduğu haberlerini görünce şubemi tepeden tırnağa inceledim. Kesinlikle kimsenin bilgisi olmadığını gördüm" dedi. Hakan Bakırcıoğlu’nun “Jandarmanın Hrant Dink’le ilgili daha önceden yürüttüğü bir çalışma var mıydı” şeklindeki sorusunu Oktaylar, “Kesinlikle yok. Kaldı ki ismini cinayetin ardından öğrendik” dedi.

Daha sonra avukatların Adliye’de ‘çoklu baro’ düzenlemesine karşı yaptığı eylem nedeniyle ses kaydında problem olduğunu söyleyen Mahkeme Başkanı Akın Gürlek duruşmaya ara verdi. Öğleden sonra devam eden duruşma Oktaylar’ın ifadesiyle devam etti. Oktaylar, cinayetin işlendiği dönem sahada 120 kadar personelin çalıştığını, şube müdürlerinin de bazen olaylara birlikte müdahale ettiğini söyledi.

Duruşma yarın da devam edecek.