Dink davasında MİT mensuplarının dinlenmesi mahkemece reddedildi

Dink davasında MİT mensuplarının dinlenmesi mahkemece reddedildi
Hrant Dink davasında MİT görevlileri Hüseyin Kubilay Günay, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk'un tanık olarak dinlenmesine ilişkin talep reddedildi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 76 sanık yargılandı.

Davanın 107’nci celsesi Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) görüldü. Duruşmaya, tutuklu sanıklar gazeteci Ercan Gün ve eski İstanbul jandarma istihbarat görevlisi SEGBİS ile katıldı. Üç tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Duruşmada, üç tanık dinlendi. Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, taraflara tanık dinlenmesi konusundaki taleplerini sordu. Mahkeme heyeti, dönemin MİT görevlileri Hüseyin Kubilay Günay, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk'un dosya kapsamındaki tanık ifadelerinin yeterli olması gerekçesiyle tanık olarak dinlenmeleri talebinin reddine karar verdi.

Mahkeme heyetine 5'inci başkan: Akın Gürlek

Mahkeme heyeti başkanlığına duruşmadan 2 gün önce Akın Gürlek’in getirilmesi ise dikkat çekti. Daha önce 37’inci Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı olan Gürlek, geçtiğimiz günlerde 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesine atandı.

Mahkemenin davanın başlangıcından bu yana 5’inci heyet başkanı olan Gürlek, yakın tarihte birçok siyasi davada mahkeme heyeti başkanlığı görevini yürüttü.

Gürlek’in bazı dosyaları:

  • Gürlek, 23 Haziran’da Yargıtay tarafından onanan Canan Kaftancıoğlu’nun 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasını veren hakimdi.
  • Gürlek, Ölüm orucunda hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi sanatçılar Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in de aralarında bulunduğu Grup Yorum üyelerinin yargılandığı davanın hakimiydi.
  • Gazeteci Canan Coşkun’a “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla 2 yıl 3 ay hapis cezasını veren hakim Akın Gürlek’ti.
  • HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, Sırrı Süreyya Önder’in, Barış Akademisyenleri’nin de yargılamasını Akın Gürlek yaptı.
  • Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve ÇHDP’li avukatları Akın Gürlek yargıladı.
  • Sözcü yazarlarına FETÖ suçlamasıyla ceza yağmıştı. O davanın mahkeme heyeti başkanı Akın Gürlek'ti.
  • Aralarında Fethullah Gülen’in kardeşi Seyfullah Gülen’in de bulunduğu iddia edilen S.Ö.’ye yıllarca tecavüz eden 84 kişiyle ilgili dosyanın kapatılması haberlerine yasak getiren hakim de Akın Gürlek’ti.

Gürlek, son yıllarda “siyasi yargılamaların simge ismi” olarak anılıyor. Gazeteci Buse Söğütlü, o dönem Gürlek için “siyasi yargılamaların simge ismi” ifadesini kullanmış ve hakkında bu nedenle dava açılmıştı.

Etiketler :