Devlet İstismar Mağduru Çocuğa Tazminat Ödeyecek!

Devlet İstismar Mağduru Çocuğa Tazminat Ödeyecek!
Anayasa Mahkemesi emsal niteliğinde bir karara imza attı. 14 yaşındaki kızın babası tarafından taciz edildiği davada gerekli delil bulunamadığı için verilen beraat kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. AYM, küçük çocuğa 20 bin TL manevi tazminatın ödenmesine de karar verdi.

Ankara'da 2009 yılında 14 yaşında olan A.Ç. isimli kız çocuğunun babası tarafından taciz edildiği iddiasıyla annesi mahkemeye başvurdu.

Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesi, çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediğine dair mahkûmiyetini gerektirecek nitelikte delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Verilen beraat kararını Yargıtay da onadı.

BİREYSEL BAŞVURU DA YAPTI

Küçük kızın avukat Şahin Antakyalıoğlu, “sağlık raporların dikkate alınmaması” ve “sürekli porno filmler izleyen babanın bilgisayarın incelenmemesi” nedeniyle etkili bir yargılama yapılmadığını gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

AYM TAZMİNAT ÖDENMESİNE KARAR VERDİ

AYM, “kötü muamele yasağının usul boyutunun” ihlal edildiğine karar vererek, ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılmak üzere kararının bir örneğini Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti. AYM ayrıca, küçük çocuğa 20 bin TL manevi tazminatın ödenmesine de karar verdi.

Ödemelerin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde yasal faiz uygulanmasına da hükmetti.