DEVA Partisi'nden çiftçiler için tarım eylem planı

DEVA Partisi'nden çiftçiler için tarım eylem planı
DEVA Partisi, iktidar olduğu takdirde ilk 90 ve 360 gününde izleyeceği yol haritasını, tüm aşamaları ve bütçelendirmesi ile kamuoyuna açıkladı

20 ayrı alanda 400’ün üzerinde eylem planı hazırlayan DEVA Partisi başlangıcı Adana’da tarım sektörüyle yaptı.

DEVA Partisi Genel Başkan Ali Babacan, “Gün, kuru hamasetin ve içi boş sloganların arkasına saklananlara, ülkenin gerçek gündemini ve devasını anlatma günüdür” derken, tarımın tüm dünya için stratejik önemde bir sektör olduğunu vurguladı.

Siyasi tarihimizde bir ilk

Babacan, Türkiye'de ilk kez bir siyasi partinin 90 ve 360 günlük eylem planında neler yapacağını açıkladığını söylerken “Yakın siyasi tarihimizde ilk kez bir parti, iktidarının ilk 90 gününde ve ilk 360 gününde neler yapacağını detaylarıyla açıklıyor. 90 ve 360 günlük eylem planlarımızın açıklamasına, ilk olarak tarım sektörüyle başlıyoruz. Gün, kuru hamasetin ve içi boş sloganların arkasına saklananlara, ülkenin gerçek gündemini ve devasını anlatma günüdür” dedi. 

‘Ziraat Bankası yeniden çiftçinin bankası olacak’

Ziraat Bankası'nın yeniden çiftçinin bankası olacağını vurgulayan Babacan, “Adı üstünde, birinci önceliği tarımın finansmanı olması lazım. Önce oraya yeteri kadar finansmanı sağlayacak. Çiftçimizin teminat problemini çözeceğiz. Tarımsal kredileri, gerçek çiftçilere vereceğiz. Kredilerin geri ödeme zamanını hasat dönemine göre belirleyeceğiz” diye konuştu.

‘Gübre maliyetinin yarısını destek olarak vereceğiz’

Çiftçilerin borçlarının en az 2 yıl faizsiz olarak erteleyeceklerini söyleyen Babacan, ''Çiftçinin toprağına, traktörüne artık haciz gelmeyecek. Çiftçimizin kullandığı mazotun ÖTV’sini çiftçimize aynen iade edeceğiz. Gübrenin maliyetinin yarısını, yüzde 50’sini, destek olarak kendisine vereceğiz. Çiftçimizin kullandığı elektriğe daha düşük fiyatlı ayrı bir tarife uygulayacağız. Tarım desteklerini, üretimin yapılacağı dönemin başında açıklayacağız ve aynı yıl içinde destek ödemelerini gerçekleştireceğiz” dedi.

‘Tarım liselerini açacağız’

Tarım liselerinin tekrar açacaklarını da açıklayan Babacan, “Sözleşmeli tarımın yasal altyapısını güçlendirip, üretici sanayici iş birliğini etkin hale getireceğiz. Tarım liselerini tekrar açacağız. Gençlerimizin toprağına, memleketine ve tarım üretimine ilme sahip olarak devam etmesini sağlayacağız. Küçük üreticinin pazarlama sorunlarına yardımcı olacağız. Özellikle ihtiyaç fazlası ürünlerde ihracatı destekleyecek, keyfi ihracat yasaklarına son vereceğiz. Başta tohum olmak üzere, dışa bağımlılığı azaltacağız. Tarım sigortası kapsamını genişleterek çiftçilerimizi risklere karşı koruyacağız” dedi. 

‘Yem bitkilerinin kullanımına yüzde 50’ye varan destek vereceğiz’

“Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza da desteklerimizi devam ettireceğiz” diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Et ve süt üreticilerine destek ödemelerini zamanında ve planlı bir şekilde yapacağız. Üreticimizi belirsizliklere mecbur kılmayacağız. Yerli üretimi destekleyerek, yem bitkilerini ithalata bağımlı olmaktan kurtaracağız. Yem bitkilerinin kullanımına yüzde 50’ye varan destek vereceğiz. Terk edilen yaylaları yeniden üretime kazandıracağız. Organize hayvancılık bölgelerini teşvik edeceğiz. Doğa dostu hayvancılığı destekleyeceğiz. Flora zenginliğine sahip bölgelerde arıcılığa özel teşvik ve destek sağlayacağız. Çevreye duyarlı balık üretme çiftliklerini yaygınlaştıracağız. Üniversiteler ile iş birliği halinde çalışarak, yeni balık türlerinin geliştirilmesini ve üretimini sağlayacağız.”

Babacan’ın ardından söz alan DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir ise yaptığı sunumla tarım eylem planının ayrıntılarını paylaştı. 

 

Babacan’ın programı Adana, Mersin ve Konya’da devam edecek.