Deniz Poyraz'ın katili Gencer'den mahkeme başkanına tehdit: Başına bela olurum

İzmir'de, HDP il binasında Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer, 3'üncü kez hakim karşısına çıktı. Sanık Gencer duruşmada, "Kendi söylemleri gösteriyor ki HDP binaları terör yuvalarıdır" diyerek tahrik indirimi istedi. Mahkeme başkanı sanık Gencer'i uyardı. Sanık Gencer bu kez mahkeme başkanına hitaben, "Senin başına bela olurum" ifadesiyle tehdit etti. Duruşma 18 Temmuz 2022'ye ertelendi.

Olay, geçen yıl 17 Haziran'da Çankaya semtinde meydana geldi. İş hanının 2'nci katındaki HDP İl Başkanlığı'na gelen Onur Gencer, Deniz Poyraz'ı tabancayla vurup öldürdü. Silah sesleri üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Gencer, gözaltına alındı. Onur Gencer, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, Gencer'in, saldırıyı Amerikan yapımı 'Ruger' marka 9 mm tabancayla gerçekleştirdiği, şarjördeki 10 mermiyi de ateşlediği belirtildi. Olaydan sonra Gencer'in üzerinde veya çantasında başka ateşli silah bulunmadığı belirtildi. Eski sağlık personeli olan Gencer'in poligonda silah eğitimi aldığı, sanığın 17 Haziran 2020 ile 17 Haziran 2021 tarihleri arasında olay yeri olan bölgede farklı zamanlarda toplam 115 kez telefon sinyalinin tespit edildiği, sanığın bölgede 24 kez bulunduğu da iddianamede yer aldı.

İddianamede sanığın, HDP il binasının üst katında bulunan İngilizce kursuna gitme bahanesiyle binayı gezdiğini ifade ettiği belirtildi. Toplanan deliller ışığında Gencer hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme', 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme' ve 'siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 7 yıl hapis cezası talep edildi. İddianame, 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Sanık Gencer, bugün 3'üncü kez hakim karşısına çıktı.

Duruşmanın öncesinde adliye önünde düzenlenen basın açıklamasına Poyraz'ın aile yakınlarının yanı sıra HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri ve partililer katıldı.

'Azmettirenlerin açığa çıkarılması gerekir'

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, dava öncesinde yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'deki hukuk sisteminin iktidarın sopası ve oyuncağı haline geldiğini söyleyerek, "Dedik ki, bu tek kişinin hazırlayıp yaptığı bir cinayet, bir suikast ve bir katliam girişimi değildir. Türkiye'de her zaman bu tür siyasi saldırıların ve katliamların arkasında devletin içinde odaklanmış olan çeşitli çetelerin ve karanlık odakların organizasyonu olduğu bilinir. Bütün bu tür saldırılarda ve katliamlarda her zaman böyle olmuştur. Devletin içinde odaklanmış olan o karanlık çete ve odaklar, her türlü koruma ve kollama faaliyetini eğitim, azmettirme ve planlama faaliyetini gerçekleştirmişlerdir. Deniz Poyraz arkadaşımızın katledilmesi de böyle bir iştir. Biz ilk gün dedik ki; tetikçi belli, katil belli, o alçağın teki. Ama esas önemli olan o tetikçiyi azmettirmiş olanlar kimlerdir? O cinayeti, o suikastı planlamış olan kimlerdir? O tetikçiyi eğiten, o tetikçiyi azmettirenlerin içindeki siyasi ve bürokratik odaklar kimlerdir? 'Bunların açığa çıkarılması gerekir' dedik. İlk günden beri aynı talebimizi ileri sürdük. Ne yazık ki mahkeme heyeti bugüne kadar gereken adımları atmadı" dedi.

Sanığın salona getirilmesi talebi reddedildi

Tutuklu sanık Onur Gencer, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Poyraz'ın yakınları, taraf avukatları ve partililer ise salonda hazır bulundu. Kimlik tespitinin ve katılma taleplerinin alınmasıyla duruşma başladı. Söz alan İzmir Barosu Başkanı avukat Özkan Yücel, sanığın salona getirilmemesine tepki gösterdi. Poyraz ailesinin avukatı Türkan Aslan Ağaç da sanığa yaklaşık 300 soru hazırladıklarını ancak SEGBİS ile bağlanmasının yüz yüzelik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Ağaç, "Ben 25 yıldır avukatlık yapıyorum ve sanığı mahkemede isterim. Sanıkla temas kurmak zorundayız. Onun jest ve mimiklerini görmek zorundayız. Bu şekilde adil bir yargılama olmaz" dedi. Ağaç, ara karar verilmesi ve sanığın duruşma salonuna getirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti sanığın salona getirilmesi talebini reddetti.

Avukatlardan tutanağa geçirilmeme kararına tepki

Mahkeme heyeti, duruşma salonunda hazır bulunan avukatların tutanağa geçirilmesi talebini reddetti. Heyet, çapraz sorgu için sadece vekillere izin verileceğini söyledi. Salonda bulunan diğer avukatlar, bu nedenle heyete tepki gösterdi. Kararı eleştiren İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel'in talebi üzerine duruşmaya 5 dakika ara verildi. Aranın ardından söz alan sanık avukatı Ahmet Can Gürlek, heyetin avukatların tutanağa geçirilmesi talebini reddetmesi kararından rücu edilmesini talep etti. Gürlek'in ardından bir kez daha söz alan İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, "Bu ülke için adalet istiyoruz. Bu ülkenin geleceğe özgürce bakmasını istiyoruz. O nedenle her bir üye hakimi ve sizi reddediyoruz" dedi.

Mahkeme başkanını tehdit etti

Söz alan avukat Türkan Aslan Ağaç da 'reddi heyet' talebinde bulundu. Ağaç, "Mahkemenin tarafsızlığının ortadan kalktığını düşündüğümüz için çekilmenizi istiyoruz. Eğer bunu kabul etmezseniz biz heyeti reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Avukatların yaptığı konuşmaların ardından mahkeme başkanı sanığa söz verdi. Sanık Gencer, "Kendi söylemleri gösteriyor ki HDP binaları terör yuvalarıdır" diyerek tahrik indirimi istedi. Bunun üzerine salondakiler sanığa tepki gösterdi. Mahkeme başkanı sanık Gencer'i uyardı. Sanık Gencer bu kez mahkeme başkanına hitaben, "Senin başına bela olurum" deyince salonda bir kez daha tepkiler yükseldi. Mahkeme başkanı sanığın SEGBİS odasından çıkarılmasına hükmetti.

Kararı 7'nci ağır ceza mahkemesi verecek

Konuşmaların ardından ara karar açıklandı. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, bir sonraki duruşmada salonda bulunması için cezaevine yazı yazılmasına hükmetti. 'Reddi heyet' talebini reddeden heyet, bu talep için dava dosyasının mahkeme heyetinin yazılı görüşüyle birlikte değerlendirilmek üzere İzmir 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vererek duruşmayı 18 Temmuz 2022'ye erteledi.

CHP'li Tanrıkulu: Keyfi kararlar alıyorlar

İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Deniz Poyraz davasının ertelenmesi sonrası avukatlar, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Darbe dönemi dahil olmak üzere yargının bu kadar pervasız olduğu bir dönem görmedim. Sanki hukuka aykırı davranmak için özel eğitim almışlar. Sadece İzmir'de değil tüm Türkiye'de durum böyle. Tamamen keyfi kararlar alıyorlar. Bir yargıç nasıl olur da yetki belgesini kabul etmez? Bu katil, bugün burada olsa hepimizi tarar. Türkiye'de tweet atarsanız, 5 gün gözaltında kalırsınız. Bu katil, sadece 24 saat gözaltında kaldı. Arkasındaki güçler araştırılmadı. Yargıçlarda değil iktidarda kusur buluyorum. Sandık geldiğinde siyasi olarak hesap soracağız" dedi.

Basın açıklamasında konuşan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Şanlıurfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol, Siirt Baro Başkanı Kenan Bilge, Van Baro Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi ve Bingöl Baro Başkan Yardımcısı Nuran Aydın da mahkeme heyetinin kararını eleştirdi.