Demirtaş'tan 'Sol Blok' çağrısı: 'Kişisel ve partisel çıkarlar gözetilmeden güçlü bir sol blok inşasına gidilebilir'

Demirtaş'tan 'Sol Blok' çağrısı: 'Kişisel ve partisel çıkarlar gözetilmeden güçlü bir sol blok inşasına gidilebilir'
HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutuklu olduğu Edirne Cezaevinden bir yazı yazdı. Demirtaş, kaleme aldığı yazıda güçlü bir 'sol blok' ve 'demokrasi' vurgusu yaparken aynı zamanda Bingöl'de PKK tarafından işçilere yönelik düzenlenen saldırıyı da kınadı.

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutuklu olduğu Edirne Cezaevinden bir yazı yazdı. Demirtaş, yazıyı yazdığı esnada Bingöl'de PKK'lı teröristlerin bombalı saldırısı sonucu iki işçinin hayatını kaybettiğini öğrendiğini belirtti ve saldırıyı kınadı. Selahattin Demirtaş'ın bu konuda kaleme aldıkları şöyle:

'Bu yazıyı yazdığım esnada Bingöl’de iki işçinin bir saldırıda katledildiğini öğrendim. Saldırıyı açıkça kınıyor ve yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınların baş sağlığı ve sabır diliyorum. Bu tür cinayetlerin tek bir haklı ve meşru gerekçesi yoktur, olamaz'

'Bu gerçeklik kafanıza çivi gibi çakılana kadar okuyun'

Demirtaş, diken.com.tr'de yayınlanan yazısında ekonomik sıkıntılara da dikkat çekti. 'Emekçiler düpedüz kölelik koşullarında çalışıyor' diyen Demirtaş, emekçilere karın tokluğu şartlarının bile güçlükle sağlandığı şartların dayatıldığını yazdı. Demirtaş'ın yazısının bu bölümü şu şekilde:

"Yoksulluğun, açlığın, çaresizliğin şakası yok. Emekçiler düpedüz kölelik koşullarında çalışıyor. İş güvencesi olmadan, iş güvenliğinden yoksun ve tedirgin şekilde karın tokluğunun bile güçlükle sağlandığı ağır şartlar dayatılıyor emekçilere.

Bugün (2 Ekim) Halk TV’de, DİSK Genel Merkezi önünde eylem yapan emekçilerle bir röportaj vardı. Şöyle diyordu bir işçi: “Kızım üniversiteyi kazandı. İhtiyaçları için alışverişe çıktık. Bir kot pantolon 170 lira. Bir gömlek 150 lira. Kızım dedi ki, ‘Baba, pantolon almayalım.’ Ben sabahları kahvaltı niyetine simit alıyorum. Ama çoğu zaman yanına meyve suyu alamıyorum.” Lütfen bu emekçi arkadaşın mealen yazdığım cümlelerini bir daha okuyun. Sonra bir daha, bir daha. Bu gerçeklik kafanıza çivi gibi çakılana, yoksulluğun nasıl derinleştiğini hissedene, idrak edene kadar tekrar tekrar okuyun. Yoksulların ve emekçilerin tekrar okumasına gerek yok elbette"

Güçlü sol blok

Türkiye'nin içinde olduğu siyasi durumu da değerlendiren Demirtaş, AKP iktidarından sonra inşa edilecek demokrasi için 'sol blok'un güçlü olması gerektiği vurgusunda bulundu. Demirtaş, "Sol parti ve hareketlere önemli, tarihsel görevler düşüyor" dedi.

Demirtaş'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

"Kişisel ve partisel çıkarlar gözetilmeden güçlü bir sol blok inşasına gidilebilir. Bu sol blok, tüm demokratik partilerin içine dağılıp seçimleri ve sonrasındaki süreçleri emekçiler lehine etkileme gücüne ulaşabilir. İlle de herkesin bir tek partide buluşup birleşmesi de gerekmiyor. Uygun yöntemlerle, solu iktidar ortaklığına taşıma gayreti içinde olmak gerekir. Meclise, bürokrasiye ve iktidara olabildiğince nitelikli, birikimli sol, emekçi kadroyu taşıyabilmek, temel hedeflerden olmalıdır"

Demirtaş sol partilere bir çağrıda da bulundu. Demirtaş'ın 'çağrı' niteliğinde kaleme aldığı bölüm şu şekilde:

"Parti, hareket, kişi ayırımı yapmaksızın tüm sol ve sosyalist güçler, bir konferansta bir araya gelerek hem seçime kadar nasıl ortak bir mücadele yürüteceklerini hem seçimlerde nasıl ortak bir tutum alabileceklerini tartışabilir. Sol ve sosyalist güçler, hem seçimlerin ardından demokrasinin inşasında nasıl roller alabileceklerini ve hem de emek mücadelesini yeni dönemde nasıl başat hale getirebileceklerini tartışıp netleştirmek ve emekçilerin huzuruna ortak bir tutum belgesi, bir yol haritasıyla çıkmayı başarmak zorundadır"

Demirtaş'ın yazısının tamamı için tıklayınız