Cumartesi Anneleri'nin Karanfili 1000 Haftadır Solmadı

Cumartesi Anneleri'nin 1995’ten bugüne uzanan adalet mücadesi: 1000 haftadır failler cezasız!

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için başlattığı adalet arayışında 29 yılı geride bıraktı. Kayıp yakınları bugün Galatasaray Meydanı’nda 1000. buluşmalarını gerçekleştirecek.

12 Mart 1995'te Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları Gazi Mahallesi'nde kimliği belirsiz kişiler bir kahvehaneye silahlı saldırı düzenledi. Hafızalara, Gazi Mahallesi Olayları diye kaydedilen ve üç gün süren olaylar sırasında 22 kişinin hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Hasan Ocak 21 Mart 1995'te Gazi Mahallesi Olayları sonrası gözaltına alındı, ailesi kendisinden haber alamadı. Gözaltına alınmadan önce anne Emine Ocak, kızı Aysel'in doğum günü için o akşam evde balık yapıyordu, oğlu Hasan telefon etmiş, eve her zamankinden erken geleceğini annesine söylemişti. Hasan evine hiç gidemedi, doğum günü balığı ailecek hiç yenemedi...

Gözaltına alınmasının ardından Ocak'tan haber alınamayınca ailesi, arkadaşları, insan hakları savunucuları Türkiye'de ve Avrupa'da "Hasan Ocak nerede" sorusunun yanıtını açlık grevleri dahil her yola başvurarak aradılar. Ocak ailesi oğullarını bulmak için 58 gün boyunca çalmadık kapı bırakmadı. Anne Emine Ocak oğlunu sordukça dövüldü, gözaltına alındı, hapse atıldı.

Devlet de 58 gün boyunca "bizde yok" dedi.

15 Mayıs'ta, Hasan'ın işkence edilmiş cansız bedeni kimsesizler mezarlığında bulundu. Ölü bedeni, gözaltına alındıktan beş gün sonra Beykoz Ormanı'nda köylüler tarafından fark edilmişti. Hasan'ın bedenine ulaşılmasının ardından kayıplara karşı adalet arayan bir insan hakları mücadelesine dönüştü ve ilk kez 27 Mayıs'ta 15-20 kişilik bir grup, Galatasaray önünde oturma eylemi yaptı.

27 Mayıs Cumartesi günü saat 12.00'de kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları “Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın” talebiyle ilk kez oturma eylemi yaptı. Cumartesi Anneleri için Galatasaray Meydanı artık kayıplarla buluşma mekanı olmuştu.

POLİS ŞİDDETİNE RAĞMEN VAZGEÇMEDİLER!

1995-1999 yıllarında her cumartesi aynı saatte aynı taleple Galatasaray Lisesi önünde oturdular. Her cumartesi oradaydılar, ta ki polis saldırısına uğrayana kadar. 170. haftadan 200. haftaya kadar her cumartesi polisin engellemeleri ve saldırılarıyla karşılaştılar, gözaltına alındılar, tartaklandılar, işkence gördüler. 13 Mart 1999’da polisin sert müdahaleleri nedeniyle oturma eylemlerine ara verdiler. 10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009’da Cumartesi oturmalarına yeniden başladılar. Annelerin yanında artık çocukları ve torunları da vardı. Ellerinde kırmızı karanfiller ve kaybedilen, katledilen sevdiklerinin resimleriyle seslendiler, adalet istediler. Bir gün giden ve bir daha geri dönmeyen evlatlarına, eşlerine, babalarına ne olduğunu bilmek istediler. Yine barışçıl eylemleri polis copuyla, biber gazıyla ‘bölündü’.

1000-haftada-galatasaray-meydani-cumartesi-anneleri-insanlarina-acilsin.jpg

25 Ağustos 2018 tarihinde 700’üncü hafta oturma eyleminde ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı doğrultusunda Beyoğlu Kaymakamlığı meydana girişleri yasakladı yasaklandı. Cumartesi Anneleri, Twitter'daki yaptığı paylaşımla," Yasağa rağmen 699 hafta gibi bu hafta da Galatasaray Meydanı'nda olacaklarını" aktardı. Cumartesi Anneleri'ne izin vermeyen polis, Beyoğlu'ndaki Hazzopulo Pasajı da dahil anneler ve yakınlarının oturduğu pek çok noktaya biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı, milletvekilleri ile basın mensuplarını tartakladı, çok sayıda kayıp yakını ve hak savunucusunu gözaltına aldı. Gözaltına alınan 34 kayıp yakını ve hak savunucusu akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Bu yasak kararı Anayasa Mahkemesine (AYM) taşındı. AYM söz konusu kararın ihlal olduğuna hükmetti. Ancak Beyoğlu Kaymakamlığı, AYM’nin kararına rağmen 29 hafta boyunca Galatasaray Meydanı’nda eylemin yapılmasına izin vermedi.

Cumartesi Anneleri'nin 700. buluşması için sözleri ve müziği Ahmet Kaya'ya ait olan 'Beni Bul Anne' adlı parça Ceylan Ertem, Ahmet Kaya ve Kayıp Yakınları tarafından seslendirildi.

1-5.jpg

YİNE VAZGEÇMEDİLER

Her hafta ters kelepçe ile polis şiddetine maruz kaldılar. Kayıp yakınları, yaşanan hukuki sürecin ardından 5 yıl sonra, 11 Kasım 2023’te 972’nci haftalarında ilk defa 10 kişilik bir grupla Galatasaray Meydanı’na çıkarak açıklama yaptı. Cumartesi Anneleri bugün, 29 yıldır süren mücadelelerinin 1000. haftası için Galatasaray Meydanı'nda "Failler 1000 haftadır cezasız" diyerek bir araya gelecek.

cumartesi-001.jpg