Çorlu tren katliamı davası: Aileler duruşmayı terk etti

Çorlu tren katliamı davası: Aileler duruşmayı terk etti
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de Uzunköprü-Halkalı seferini yapan trenin devrilmesi sonucu 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması bugün görüldü. Duruşma 4 Kasım'a ertelendi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de Uzunköprü-Halkalı seferini yapan trenin devrilmesi sonucu 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması bugün görülüyor.

Çorlu tren katliamı aileleri, davanın görüleceği Halk Eğitim Merkezi'ne yürüdü.Uzunköprü-Halkalı seferini gerçekleştiren trenin 8 Temmuz 2018 tarihinde seyir halindeyken Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi mevkiinde devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328’de kişi de yaralanmıştı.

Başından itibaren skandallarla dolu bir soruşturma ve adli sürecin işletildiği Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. Çorlu Adliyesi’ndeki salon kapasitesi yetersizliği nedeniyle Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne alınan duruşma 10.00’da başladı.

Her duruşma öncesinde olduğu gibi adalet arayan aileler yine Çorlu Santral Parkı’nda bir araya gelip, Halk Eğitim Merkezi’ne yürüdü.

Av. Selvi Yüzbaşıoğlu konuştu:

Bilirkişi olabilecek kişilere itirazlarımız bildirmiştik. TCDD ile ilişkisi olan adaylar var. YTÜ'den yazılan akademisyenler Doç. Dr. Halit Özen ve Doç. Dr. Mustafa Sinan Yardım karayolu sistemleri konusunda uzman. Böyle bir dosyada bilirkişi olacak kişilerin daha yetkin kişiler olması gerektiğini düşünüyoruz.

Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi'nden Dr. Serhat Çelik ile ilgili de itirazlarımız var. Dava konusu ve uzmanlık alanı aynı değil. YTÜ'den Doç. Dr. Mustafa Gürsoy'u bu davada bilirkişi yapılmaya uygun görmüyoruz. Birkaç ders veriyor ama araştırmaları dava konusuna uygun değil.

Sakarya Üniversitesi'nden Dr. Hakan Aslan'ın da dava konusuyla ilgili yeterli çalışması bulunmuyor, yetkin görmedik. Sakarya Üniversitesi'nden İrfan Pamuk da dava konusuyla ilgisi olmayan çalışmalar yapıyor. Biz bu kişilerin bilirkişilik yapmalarına itiraz ediyoruz.

Gazeteci Rıfat Doğan: Konuyu yağmura getirmeye çalışıyorlar

Gazeteci Rıfat Doğan Çorlu Tren Katliamı davasındaki izlenimlerini Halk TV'de anlattı. 

Şu an duruşmanın birinci bölümüne gidersek üç tanık dinlendi. Onlar da çok kayda değer şeyler söylemedi. Sanık avukatlarının ve sanıkların başından beri, TCDD'nin bunu aşırı yağışa ve orada ciddi bir yağmur olduğuna dair bir şeyleri var. Böyle girişimleri var. Aileler diyor ki; gerçek sorumluları kaçırmak için mahkeme konuyu buraya çekti. 

Aileler iki yıldır adalet talep ediyor. İki yıldır, bilirkişi ataması yapılamadı ve olay yeri ne yazık ki kapatıldı bütün deliller toplandı ve araştırılamadı. Bu haliyle 5. duruşma görülüyor. Son durum mağdur ailelerin avukatları beyanlarda bulunuyor.

Savunmaların ardından verilen savcılık mütalaasında "Çiftliklerde yağmur ölçme cihazının bulunduğuna dair tespitin neye dayanılarak yapıldığının sorulmasına, bilirkişilere yönelik itirazların kabulüne, talimatla alınan tanık ifadelerinin huzurda alınması talebinin reddine karar verilmesi talep olunur." denildi.

Karara tepki gösteren Çorlulu Aileler mahkemeye tepki göstererek duruşma salonunu terk etti.  Karar sonrası Çorlu'da yaşanan tren kazasında torunu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mehmet Öz'ün tepkisi Medyascope'dan Dilek Şen'in kameralarına yansıdı.

Ara karar açıklandı

Mahkeme ara kararını açıkladı. Keşif yapılması için yedi kişilik heyet belirlendi. Bir sonraki duruşma 4 Kasım’a ertelendi.

Bir önceki duruşmada ne oldu?

Bir önceki duruşmada mahkeme heyetine sunulan taleplerin birçoğu reddedilmişti. Heyet davayı 21 Nisan 2020 tarihine ertelerken, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi sebebiyle adliyelerin kapatılması dolayısıyla yeni duruşma tarihi 25 Haziran 2020 olarak güncellendi.

Talimat mahkemelerince usulsüz dinlenen tanıkların hakim yokluğunda kalem memurlarınca ifadeleri alındığı ortaya çıktı. Mahkeme sanıklardan Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Turgut Kurt'un adli kontrol kararlarının devamına karar verdi.

Ne olmuştu?

8 Temmuz 2018 günü 25 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ihmaller zinciriyle tren kazası gerçekleşmişti.

Katliam sonrası atanan bilirkişiler Mustafa Karaşahin ile Bekir Sıddık Binboğa Yarman’ın Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD ile iş ilişkilerinin bulunduğu ortaya çıkmış, hazırlanan raporda ise tüm ihmallere rağmen üst düzey sorumlular yer almamıştı.

Ardından savcı Galip Özkurşun tarafından TCDD’nin 4 alt düzey çalışanı hakkında kovuşturma kararı verilmişti.

Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD’deki üst düzey sorumlular için ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı vermişti.

Bunların üzerine acılı aileler adalet nöbetine başlamış, Anayasa Mahkemesi (AYM) önündeki nöbete ise polis saldırmıştı.

3 Temmuz’da gerçekleşen duruşmanın ardından ailelere saldıran polisler hakkında değil, acılı aileler, avukatları ve basın emekçileri hakkında soruşturma açılmıştı.

Etiketler :