Çiftçi eylemleri büyüyor: 140 TL’lik taban fiyat isteyen üreticiler yollara dökülerek destek istedi

Geçen yıl 100 TL'den satılan fıstığın maliyetleri iki katına çıkmasına rağmen bu yıl 105 TL'den satışa sunulması üzerine Gaziantep fıstık üreticileri sokaklara döküldü. Üreticiler, ''Bizi tüccarların insafına bırakmayın'' diyerek tepkilerini dile getirdi.

Tarım sektöründe isyan çığlıkları giderek büyüyor. Çay, fındık, buğday ve domatesten sonra şimdi de Antep fıstığı üreticileri protesto düzenledi. Maliyetlerin yüzde 100 artmasına rağmen geçen yıl 100 TL olan Antep Fıstığının bu yıl 105 TL'ye satılması ve fiyatın daha da düşürülmek istenmesi, çiftçileri harekete geçirdi.

Çiftçiler, tüccarların anlaşarak fiyatları düşürdüğünü öne sürerek Gaziantep’in Nizip ilçesinde traktörleriyle eylem yaptı. “Çiftçiyi tüccarın insafına terk etmeyin” çağrısında bulunan üreticiler, fıstıkta taban fiyat belirlenmesi gerektiğini ve bu yıl fiyatın en az 140 TL olması gerektiğini vurguladı.

En az 140 TL’lik taban fiyat isteyen üreticiler yollara döküldü, destek istedi: Çiftçi eylemleri büyüyor

TEMMUZ AYINDA HASAT BAŞLADI

Türkiye, dünya genelinde fıstık üretiminde Amerika Birleşik Devletleri ve İran'ın ardından üçüncü sıradadır. Temmuz ayında boz fıstık hasadına başlayan üreticiler, bu yıl 300 bin ton civarında bir rekolte bekliyor. Ancak fıstık verimliliği çiftçileri memnun etse de fiyatlar beklentilerin çok altında kaldı. Bu durum, çiftçileri sokaklara döktü ve traktörleriyle yol kapatarak hükümete seslerini duyurmaya çalıştılar.

''FİYATLAR DÜŞTÜ ÇİFTÇİ PARA KAZANMIYOR''

Gaziantep Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, fıstığın iki yılda bir ürün verdiğini belirterek, "Geçen yıl 80-100 TL’den satılan fıstık, maliyetler yüzde 100 artmışken bu yıl 105 TL’ye satılıyor. Tahmini rekolte 300 bin ton, ancak maliyetler çok yüksek. Fiyatlar düştü ve çiftçiye para kazanamıyor" dedi.

ÇİFTÇİLER EYLEM YAPTI

Eyleme katılan çiftçilerden Bekir Bozdağ, "Tüccarlar arasında anlaşma yapıp fiyatları düşürdüler. Pazartesi günü fiyatların 90 TL’ye çekileceğini düşünüyoruz. Tüccar, fıstığı aldıktan sonra fiyat açıklıyor ve çiftçinin geri alma şansı kalmıyor çünkü fıstık işlenmiş oluyor. Çay ve fındık gibi Antep fıstığında da taban fiyat uygulanmasını istiyoruz. TMO’dan en az 140 TL alım fiyatı bekliyoruz" şeklinde konuştu. Rekolte iyi olsa da boş oranının arttığını belirten Bozdağ, "Geçen yıl 170 bin ton olan fıstığın boş oranı yüzde 5'ti. Bu yıl 300 bin ton bekliyoruz, ancak boş oranının yüzde 30-40 olacağını öngörüyoruz" dedi.

Eyleme katılan bir diğer çiftçi Sedat Demir ise, "Fıstık üreticisine üvey evlat muamelesi yapılıyor. Ucuza mahsul satmayacağız. Fıstığı kendimiz depolayıp saklayacağız ve tüccarların dönmesini bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı. Nizipli çiftçi Ali Yılmaz ise, "Tüccar artık fıstık almak yerine parayı faize yatırıyor. Su sıkıntısı nedeniyle verimli üretim sağlanamayınca işler daha da kötüye gidiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :