CHP'nin 189 maddelik yargı paketinin detayları ilk kez açıklandı

CHP'nin hazırladığı 189 maddelik yargı paketi TBMM'de açıklandı. Yargı paketine ilişkin konuşan CHP'li İbrahim Kaboğlu, "Yürütmenin ne derece samimi olduğunu da yarından itibaren denemiş olacağız." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu ile birlikte, CHP’nin 189 maddelik Yargı Paketi ile ilgili detaylarını ilk kez açıkladı. 

Özel, "Eğer reform yapıyorsanız yaptığınız anda sistem reforma muhtaçsa kötü demektir. AKP iktidarı 19. gününde değil, kendilerinden önceki başbakan da sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı da sayın Kaboğlu değildi. Yıllardır hukuk reformu yapan AK Parti, her reformu ile aslında bir reforma muhtaç hukuk, adalet sistemi olduğunu kabulleniyor, vurguluyor sonra da bunu biz düzelteceğiz diyor ama düzelen bir şey yok. Hukuka güven yüzde 20'ler seviyesine kadar geriledi." dedi.

Özel şunları söyledi:

Geçen hafta Soma'daki karar mevzuattaki, kanundaki eksiklikten çıkmadı ya da  Berkin Elvan kararından sonra hala bir tutuklamanın gerçekleşmiş olmaması bir madde eksikliğinden değil zihniyet eksikliğinden kaynaklanıyor. Zihniyeti değiştirmenin gerekliliği ortadadır.

Gelen 27 maddelik reformu reddettiğimiz anlamına gelmez, detaylarını vereceğiz. Belli yerlerde itirazlarımız, iyileştirmelerimiz olmak üzere temelde bu alanda yapılacak iyileştirmeye olumlu bakarız. Ancak 27 madde ile bu çözülmez. 

Yaptığımız çalışmalar sonunda tam 189 maddelik bir değişiklik hazırladılar. Bu paketi geçtiğimiz hafta grubumuz adına Meclis'e teslim etmiş durumundayız. Yarın AK Parti'nin 27 maddelik sözde hukuk reformu görüşülürken, gerçekten reform yapacak mısınız, samimi misiniz sorusunun da cevabı verilecek.

Bizim kanun teklifimizde, Hakimler ve Savcılar Kanunu'ndaki 13 maddelik değişiklikten başlayın, CMK'daki 69 maddelik değişikliğe, avukatlık kanunu ile ilgili 10, devlet memurları ile ilgili 6  maddelik, terörle mücadele kanundaki 5 maddelik, iş mahkemeleri kanunundaki 10'ar maddelik değişiklikleri içeren devasa bir teklifle karşılarındayız. Sosyal demokratlar en iyisini hazırlama konusunda sürekli emek vermektediler.

20 ayrı örgüt ve 65 uzmanın katılımı ile hazırlandı

189 maddelik yargı paketine ilişkin konuşan CHP'nin Anayasa Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, "20 ayrı örgüt ve 65 uzmanın katılımı ile hazırladık." dedi. 

Kaboğlu şöyle konuştu:

Bizim yaptığımız çalışma esasen Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yürüttüğü çalışmalardan tümüyle ayrı bir çalışma değil. Özellikle, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin açıklanması ve Mart ayında açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı açıklaması ile bizim yaptığımız çalışmalar arasında örtüşme olmasa da amaç yönünden paralellik bulunmaktadır. 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyet içeren bir belge söz konusu özellikle İnsan Hakları Eylem Planı içerisinde. 

2 yıllık zaman diliminde elimizde olan 27 maddelik torba yasa önerisiyle birlikte üç paket daha önce oylandı. Bunların toplam madde sayısı 144. Burada aslında öngörülen maddeler esasen bir reform niteliğinde değildir. Bizler yeni anayasa isteğinde içten, tutarlı isek o zaman yürürlükteki anayasaya saygı göstermek zorundayız. 

Eşitlik , özgürlük ve haysiyet üçlüsü çerçevesinde bu maddeleri yazdık. Örneğin bir OHAL ve KHK'lar, 2016 Ağustos'undan bu yana Temmuz 2018'e kadar ve sonrasında uzatılan 3 yıllık sürede yapılan hiçbir işlemler yargı yoluyla denetime açık değil. OHAL Komisyonu da bu mağduriyetler halkasını genişletti. Buradan üzülerek belirtmek isterim ki, bunların sorumluları hiçbir OHAL, KHK ile mağdur edilen toplumsal kesimlerin durumlarına ilişkin hiçbir adım atmadılar. Bu nedenle biz OHAL Kararnameleri ile hakkında herhangi bir soruşturma ya da kovuşturma açılmamış olanlar ile hakkında takipsizlik veya beraat kararı verilenlerin görevlerine iadesinde uygulanan tedbirlerin kaldırılmasını düzenledik. Bunu ayrı bir yasa önerisi ile düzenledik. 

Bizim yaptığımız öneriler aslında samimiyseler Cumhur İttifakı'nın bu yolda adil yargılanma hakkı doğrultusunda atmak isteyecekleri adımları cesaretlendirici, pekiştirici düzenlemelerdir. Mecliste temsil edilen diğer partiler ve toplumsal paydaşlar da katılımcı yöntemle ve demokratik meşruyet temelinde bu çalışmaları yaptık. Yürütmenin ne derece samimi olduğunu da yarından itibaren denemiş olacağız.