CHP'li Karabat paylaştı: Yasağa rağmen ihracat

CHP'li Karabat paylaştı: Yasağa rağmen ihracat
CHP'li Özgür Karabat, mart ayında canlı hayvan ihracatına yasak getirilmesine rağmen ihracatın devam ettiğini paylaştı.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, İran, Katar ve Irak gibi ülkelere et satışının ortaya çıkarılmasının ardından gelen hayvan ihracatı yasağının delindiğini paylaştı.

Sosyal medya hesabından 'Yasağa rağmen ihracat' başlığıyla paylaşımda bulunan Karabat "Mart ayında canlı hayvan ihracatına yasak getirilmişti. Ancak görüyoruz ki yasağı takan yok!" ifadelerini kullandı.

Karabat'ın paylaşımları şu şekilde:

1) Vatandaş et yiyemezken, sırf ihracat artsın diye küçükbaş hayvanların İran, Katar ve Irak gibi ülkelere satış skandalını ortaya çıkardıktan sonra Mart ayında canlı hayvan ihracatına yasak getirilmişti. Ancak görüyoruz ki yasağı takan yok!

2) Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı geçen yılın nisan ayında 280.5 milyar dolarken, bu yılın nisan ayında %36.7 artışla 383.7 milyon dolara çıktı. Nisan ayında canlı hayvan ihracatı da yüzde 117 artarak 9.3 milyon dolara yükseldi.

3) Hayvansal ürün ihracatı da nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %293.4 artarak 32.8 milyon dolardan 129 milyon dolara yükseldi. Süt ve süt ürünleri ihracatı da %109.6 artarak 39.8 milyon dolardan 83.4 milyon dolara çıktı.

4) İhracat yasaklarından Azerbaycan, KKTC ve Filistin muaf tutulmuştu. Ancak ihracat artışlarında 3 ülkede herhangi bir artış görülmüyor. Nisan ayında su ürünleri ve hayvansal mamuller grubunda Irak, İran ve Katar’a ise ihracat 2-3 arttı.

5) Gıda enflasyonu %89,10. İç piyasadaki gıda fiyatlarını yukarı çekecek ihracata sırf döviz gelsin diye neden izin veriliyor? Ticaret Bakanlığı ihracatta rekor diye şov yapacağına, çıksın et ve süt ürünlerinin neden başka ülkelere ucuza satıldığını açıklasın.