CHP'li Gürer: Bir kişilik türlü yemeğinin maliyeti 50 TL

CHP'li Gürer: Bir kişilik türlü yemeğinin maliyeti 50 TL
CHP'li Ömer Fethi Gürer, türlü yemeğinin maliyetinin 50 lirayı bulduğunu belirterek, “İki biber 2 lira 29 kuruş, 100 gram kuşbaşı 11 lira 88 kuruş, bir tane patlıcan 5 lira 72 kuruş, bir tane kabak ise 6 TL, bir patates 5 lira 35 kuruş; soğanı depolayanlar tanesini 1 lira 72 kuruştan satıyorlar. Domates ise bir adeti 6 lira 20 kuruş. Bir kişilik bir türlü yemeğinin maliyeti 50 TL" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı basın toplantısında; bir kişilik türlü yemeğinin maliyetini hesapladı. Tane tane aldığı ürünlerin fiyatlarını açıklayan Gürer, bir kişilik türlü yemeğinin maliyetinin 50 lirayı bulduğunu açıkladı.

AKP’nin 10 yılı aşkın bir sürede fiyat istikrarı için kurul oluşturulduğunu ve bir sonuç alınamadığı söyledi. Gürer, son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın enflasyonla mücadele timleri kuracağını açıkladığını ancak kurulan timlerin nerede görev yaptığına rastlanmadığını, markette her denetim yapıldığında da fiyatların arttığını söyledi. Aynı zamanda fiyatlardaki KDV oranlarının düşürülmesine rağmen bunun da bir etkisinin olmadığını aktardı.

TÜİK’in enflasyon oranını yüzde 61 olarak açıklamasının "inandırıcılıktan uzak" olduğunu söyleyen Gürer, şubat ayında CAN gübrenin tonunun 5 bin 400 TL olduğunu bugün ise 10 bin TL’ye çıktığını iki kat arttığını belirtti. Tohum, ilaç, işçilik ve diğer girdi maliyetlerinin de dikkate alındığında özellikle hububatta mayıs ayında açıklanacak taban fiyatın gelecek yılın üretiminin de doğrudan belirleyicisi olacağını bildirdi.

Gürer, “Şu ana kadar 1,5 milyon ton ithalat yapılan buğdayın 6,300 TL’den ton fiyatından ithalatı gerçekleştirildi. Yurt dışından ithal edilen buğday sanayiciye 2 bin 600 TL’den verilirken şu anda TMO buğdayın tonunu 3 bin 200 liraya çıkardı. TMO sanayiciye unda sorun olmasın diye buğdayı bu fiyattan veriyorsa, neden gübre fiyatlarında üreticiyi desteklenmiyor?” diye sordu.

Çukurova Bölgesi'nde yakın zamanda meydana gelen don nedeniyle fiyatların arttığını ayrıca 2021 yılında patlıcan ve domatesin fidesinin 1 liradan toptancıya 2 liradan üreticiye satılmasının da ürün fiyatlarının etkilediğini bildirerek, “Maliyetleri artan bir ürünün fiyatı geriye nasıl çekilecek?” diyerek eleştirdi.

Akaryakıt maliyetlerinin de önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Gürer, “Akaryakıtın ürün maliyetini, neredeyse geçtiği bir süreç yaşıyoruz. 1 maydanoz Çukurova’da 1 liradan yola çıkıp Niğde’ye 3 liraya geliyor. Yani adedine 2 liraya yakın nakliye biniyor” dedi.

Gürer, çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülmediği takdirde bundan sonra “sabit ve dar gelirli” vatandaşların bazı ürünleri “taneyle alamayacağı bir süreç yaşanabilir” diye konuştu.

Ömer Fethi Gürer markette tane alışveriş yaptığını aldığı ürünlerin fiyatlarını şöyle açıkladı:

“İki biber 2 lira 29 kuruş; 100 gram kuşbaşı 11 lira 88 kuruş; bir tane patlıcan 5 lira 72 kuruş; bir adet salatalığı 2 lira 99 kuruş; bir tane kabak ise 6 TL; bir patates 5 lira 35 kuruş; soğanı depolayanlar tanesini 1 lira 72 kuruştan satıyorlar. Domates ise bir adeti 6 lira 20 kuruş. Limonun da tanesi 1,5 lira”

Gürer bu ürünlerle bir kişilik türlü yemeğinin maliyetinin ise 50 TL olduğunu söyledi.

Gürer, satın aldığı ürünlerin haldeki fiyatlarının 1 yıl önce şöyle olduğunu açıkladı:

“Kabak Antalya halinde 4 lira. Salatalık Antalya halinde 3 lira 10 kuruş. Domates, 5 lira 50 kuruş. Patlıcan 4 lira. Limon 5 lira 50 kuruş. Patates 1 lira 40 kuruş. Sivri biber 10 lira 50 kuruş. Kıvırcık 1 lira 85 kuruş. Şu anda markette 17 lira 50 kuruş. Kuru soğan 90 kuruş. Şu anda markette 4 lira 95 kuruş, Kuşbaşı et 2021’de Et ve Süt Kurumu’nda 63 lira”