CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, şans oyunlarındaki 'vergi' gerçeğini anlattı

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, şans oyunlarındaki 'vergi' gerçeğini anlattı
CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, şans oyunları üzerinden Hazine'nin vergi gelirinin altı yılda altı kata ulaşmasıyla ilgili Can Coşkun ile Haber Masası'nda açıklamalarda bulundu.

TBMM'ye sunulan 2022 bütçesinin ayrıntıları ortaya çıkarken şans oyunları vergisi gelirindeki artış dikkat çekti. 2015 yılında şans oyunlarından 842 milyon TL vergi geliri elde edilirken şans oyunları vergisi geliri 2020 yılında 3 milyar 463 milyon TL’ye ulaştı. Şans oyunları vergisi gelirinde dört yıllık artış oranı yüzde 311’i buldu.

Sisal'ın sitesine girmek yasak

Konuyla ilgili Halk TV'de yayınlanan Haber Masası programına bağlanan CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Milli Piyango İdaresi'nin 1 Ağustos 2020'den itibaren şans oyunları çekilişini yüzde 51'i Demirören Grubu'na, yüzde 49'u ise Sisal SPA şirketine ait olan Sisal Şans'a devrettiğini ifade etti. Yavuzyılmaz, devir işlemiyle ilgili "Milli Piyango'nun talih kuşunun tüylerinin tamamen yolunduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Milli Piyango'nun yaptığı çekilişlerle ilgili zaten soru işaretlerinin bulunduğunu ancak Sisal Şans'ın yaptığı çekilişlerin neredeyse denetimsiz hale geldiğini belirten Yavuzyılmaz, "Fiziki yapılan MPİ çekilişleri dışında Sisal Şans internet üzerinden adeta kumar oynatır hale geldi" ifadelerini kullandı.

Sisal Şans'ın yüzde 49 ortağı olan İtalyan Sisal SPA'nın sitesine girilmek istendiği zaman "Yasadışı Bahis ve Kumar Suçtur" ibaresinin çıktığını belirten Yavuzyılmaz, "Orada bulunan oyunların bir çoğu şu anda Sisal Şans'ın resmi internet sitesinde oynatılıyor. Ve bu da, çoluk çocuk bütün vatandaşların erişimine açık durumda" sözlerini kullandı.

Spor Toto denetlenemiyor

Yavuzyılmaz şans oyunları vergi gelirlerinin artacağına yönelik beklentinin yanıltıcı olduğunu dile getirerek, bunun nedenini anlayabilmek için sektörün ne kadar büyük olduğunu anlamak gerektiğini aktardı.

2020 Yılı Sayıştay Raporu'na göre, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın 70 milyar 750 milyon liralık bütçeye sahip olduğunu anlatan Yavuzyılmaz,"Düşünün ki kaç tane bakanlıktan çok daha büyük bir bütçeyi tek başına Spor Toto teşkilat Başkanlığı yönetiyor" dedi.

Sayıştay'ın raporuna göre, Spor Toto Teşkilatı'nın denetlenemediğini de aktaran CHP'li Yavuzyılmaz, "Bütçeyi siz dilediğiniz gibi yöneteceksiniz... ama iş sayıştaya hesap vermeye gelince, hesap vermeyip milletin iradesini temsil eden TBMM'yi tanımayacaksınız" dedi.

Yavuzyılmaz ayrıca, bu konu hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını da ekledi.

Vergi eskiden hazineye gidiyordu, şimdi Varlık Fonu'na

Yavuzyılmaz, Milli Piyango idaresi'nin daha önce sattığı biletlerden gelen 18'lik KDV'yi %10'luk Şans Oyunları Vergisiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktardığını belirtirken Sisal Şans'ın ise bu geliri Türkiye Varlık Fonu'na aktardığını dile getirdi. "Türkiye Varlık Fonu ödenen bu vergiyi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarmıyor artık" diyen Yavuzyılmaz, bu paranın Varlık Fonu'nun kasasında nasıl kaldığını anlattı.