CHP’li Akın anlattı: Elektrik zammı gece nasıl açıklanamadı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın'ın elektriğe yüzde 15 zam yapılacağı bilgisini paylaşmasın ardından açıklama yapan EPDK, elektrik fiyatlarında değişiklik yapılmayacağını duyurdu. Oluşturulan kamuoyu baskısı soncu zammın geri çekildiğini ifade eden Akın HalkTV canlı yayınında, kararın ardından EPDK ve enerji şirketleri arasında bir gerilim yaşandığını dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Twitter'daki hesabı üzerinden "elektrik fiyatlarına yüzde 15 zam geldiğini" duyduklarını açıklamıştı.

Twitter hesabından zammın 1 Ekim'den itibaren uygulanacağını kaydeden Akın "AK Parti iktidarı tüm uyarılarımıza kulak tıkayarak kara kış yaklaşırken vatandaşı karanlığa mahkum eden elektrik zammını yapmış" ifadelerini kullanmıştı.

Akın'ın bu paylaşımının ardından açıklama yapan EPDK, elektrik satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını duyurdu.

EPDK'nın açıklamasının akabinde bir paylaşım daha yapan Akın ise şunları kaydetti: "#EPDK’nın gece yarısı duyuracağı zam kararı ısrarlı uyarılarımız ve vatandaşlarımızın kararlı tepkileri üzerine ‘şimdilik’ ertelendi. Sakın aklınızdan #zam yapmayı geçirmeyin! İktidar
#Elektrikzammı değil indirimi yapmalı. Akaryakıt zamları da geri alınmalı!"

HalkTV ekranlarında yayınlanan Gökmen Karadağ'la Açıkça programında canlı yayına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın Twitter hesabından yaptığı paylaşımları ve EPDK'nın açıklamasını değerlendirdi.

Karadağ'ın "Zam konusunda bir geri adım mı söz konusu ve bu geri adım nedeniyle elektrik şirketleriyle iktidar arasında bir gerilim mi söz konusu?" sorusunu yönelttiği Akın şunları söyledi:

Bugün itibariyle zam yapılması EPDK ve dağıtım şirketleri arasında kararlaştırılmıştı. Vatandaşlarımızın şuanda faturalarla büyük sıkıntıları var. Eskiden elektrik çarpardı şimdi faturalar çarpıyor. Vatandaşlarımız zor durumda AKP iktidarını getirdiği bu nokta konusunda. Biz bunun haberini alır almaz hemen çalışma yaptık ve 'zam yapmayı aklınızdan geçirmeyin' dedik ve bir kamuoyu oluşturmak adına çalışma yaptık. Dağıtım şirketlerinin zam konusunda büyük baskısı olduğunu ve bu baskının ardından yüzde 15'lik zammın onaylandığını öğrendik. Artık şirketlerin yönettiği bir ülke durumuna geldik. Artık neredeyse enerji sektörünün tamamı özelleşmiş durumda ve ne bakanlığın ne de EPDK'nın söz hakkı kalmış durumda.

Duyarlı vatandaşlarımızın teveccühüyle yaratılan kamuoyuyla geri adım atmak zorunda kaldılar. Şuanda EPDK ile enerji şirketleri arasında büyük bir sorun var. Bize gelen haber içerde büyük bir sıkıntı olduğu ve zam kararının politik olarak şimdilik ertelendiği, şirketlerin ise alınan bu karar sonrası büyük bir şok yaşadığı yönünde. Vatandaşımızın şuan zamma değil indirime ihtiyacı var. Aylardır nasıl indirim yapılacağını tek tek anlatıyoruz. Zammı şimdilik ertelediler ama biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Vatandaşımızın yüzde 15'i bırakın yüzde 1 zammı bile kaldıracak durumu yok. Pandemi döneminde vatandaşının 1 aylık faturasını bile ödeyemeyen ve enerji şirketlerinin kölesi olmuş bir iktidardan ne beklenir.