CHP'den AYM'ye Erdoğan Başvurusu

CHP'den AYM'ye Erdoğan Başvurusu
CHP'li Oğuz Oyan, Erdoğan’ın açılışlarda yaptığı konuşmalar için Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışlarda yaptığı konuşmalar...

CHP'li Oğuz Oyan, Erdoğan’ın açılışlarda yaptığı konuşmalar için Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışlarda yaptığı konuşmalar için Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Oyan, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuruya ilişkin açıklama yaptı.

5 Mayıs 2015 tarihinde YSK’ya yaptığı başvuruda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim sürecinin başlangıç tarihi olan 10 Mart 2015 tarihinden sonraki konuşma ve demeçlerinin YSK kararında belirlenen seçim yasaklarına, YSK’nın 3 Mart 2015 tarihli kararının birçok hükmüne aykırılık teşkil ettiğini, Cumhurbaşkanınca bundan sonraki süreçte yapılacak konuşmalarda herhangi bir şekilde seçim sürecine ve vatandaşın oyuna tesir edecek kısımların radyo ve televizyon yayınlarında yer verilmemesi talebinde bulunduğunu belirten Oyan, talebin reddedildiğini hatırlattı.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru dışında bir seçenek kalmadığını ifade eden Oyan, “YSK’nın denetim görevi, Cumhurbaşkanının faaliyetleri değil, seçimlerdir. Cumhurbaşkanının sözleri ya da eylemleri, şikayet ve itiraz konusuysa; bu şikayet, siyasal katılım, seçme ve seçilme haklarını ihlale dayanıyorsa, YSK’nin bu denetimden kaçması, kamu gücü tarafından hak ihlalidir” dedi.

Oyan, YSK’nın kararının, Anayasa’nın 67. ve AİHS’ye ek (1) sayılı Protokol’ün 3. maddesinde korunan hakları ihlal ettiğine karar verilmesini istedi.