CHP skandal topuk kararı veren hakimi şikayet etti
CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kars Aile Mahkemesi'nin skandal topuk kararı nedeniyle Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikayette bulundu.
Şahbaz, kararın gerekçesini yazan hakim M.K. hakkında disiplin ve ceza soruşturması başlatılmasını talep etti.
"AKSİ TAKDİRDE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN HASARLAR OLUŞUR"
Şahbaz, HSK önünde yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Bu karar, metabolik hastalıkların erken tanısı için bebeklerden alınan topuk kanına karşı bir karar. Ülkemizde 80-90'lı yıllardan beri uygulanan bir uygulama var. Bu da çocukların hayatını ömür boyu etkileyecek ve geri dönüşümü imkansız olan bir takım metabolik hastalıkların erken tanısına dair topuk kanından numune alınarak uygulanıyor. Bu hastalıklar; fenilketonüri, kistik fibrozis, biotinidaz eksikliği, konjenital hipotiroidi, konjenital adrenal hiperplazi ve SMA hastalığı gibi hastalıklar. Bu hastalıkların erken tanısı için yeni doğan bebeğin topuğundan alınıyor. Buna uygun olarak da gerekli tedavi ile çocuklar hayatını sağlıklı şekilde sürdürebiliyor. Aksi takdirde hayatını kaybedeceği, ömrünü kısaltan ve geri dönüşü olmayan çok büyük hasarlar oluşuyor"
"İKTİDAR TARAFINDAN ÖNÜ AÇILAN ORTA ÇAĞ UYGULAMALARI..."
Hakimin bilim dışı ve hukuka aykırı bir karar verdiğini vurgulayan Şahbaz, şunları dile getirdi:
"Bu Anayasa Mahkemesi'nin de bugüne kadar verdiği kararlara aykırıdır. Çocukların menfaatlerini gözetmeyen bir karardır. Bu kararlar, iktidar tarafından önü açılan alternatif tıp denilen birtakım Orta Çağ uygulamalarıdır. Bu politikalar sonucunda böyle bir karar verilmiştir. Fakat bu tüm çocukların sağlığını tehlikeye atacak bir karardır. Bu nedenle bugün suç duyurusunda bulunduk. Bilimsel veriler, uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkar. Alternatif tıp, diye bir şey yoktur aslında, tıp vardır. Bizi sağlıklı bir şekilde yaşatan da tıbbi uygulamalardır. O yüzden bu taramalar son derece önemlidir. Bu kararı son derece tehlikeli buluyoruz" ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Kars Aile Mahkemesi Hakimi M.K, kentte bir ailenin bebeklerinin topuk kanı alınmasına karşı çıkan aileyi haklı buldu. Hakim M.K, çocuklar zeka özürlü olması gibi birçok durumun önüne geçen, bebekten topuk kanı alınmasını bir 'hegomonik' dikte olduğunu söyledi.
Hakim, bu kararı da Türkiye'ye bilim dışı uygulamalar ile tanınan Aidin Salih'e dayandırdı.
KLİMİK'in aktardığına göre; Hakim kararın bilimsel bulguları açıkça yok sayıp şunları sarf etti:
“Topuk kanı alınmasının çocuğun Anayasa ile korunan yaşam ve sağlık hakkı üzerinde yapacağı olumlu sonuçlarının tıbbi otoritelerce ispatlanmamış olması ve olası bir teşhis ve tedavinin de tıp otoritelerince hala tartışmalı olması velev ki topuk kanı ile otizmli olduğu tespit edilse dahi otizmin erken tedavisi diye bir tedavi şeklinin olmaması veya doğmuş çocuğun akraba evliliğinin önüne nasıl geçeceği izah edilemeyeceğinden, topuk kanı almanın esasen topluma veya toplum sağlığına da hizmet eden bir yanının olmaması ve WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) güdülendirmesi ile neonatal tarama adı altında ne için yaptığı/yaptırdığı belli olmayan bir uygulama olması nedeniyle ve hegamonik bir dikte ile üye ülkelere dikte edilen bir uygulama olması nedeni ile talebin reddine karar verilmiştir.”.
Sağlık Bakanlığı da hakim verdiği kararı istinafa taşıyacağını açıkladı.