CHP: Bakanlık, Anneleriyle Cezaevinde Kalan Çocuk Sayısını Gizliyor

CHP: Bakanlık, Anneleriyle Cezaevinde Kalan Çocuk Sayısını Gizliyor
Adalet Bakanlığı, cezaevinde anneleriyle kalan 0-6 yaş arası çocukların sayısına dair veri bulunmadığını açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, bakanlığın çocukların ihtiyaçlarını göz ardı ettiğini belirterek, "O zaman o koltuklarda ne işiniz var?" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanlığı'nın anneleriyle cezaevinde kalan 0-6 yaş grubundaki çocukların verisinin gizlendiğini belirtti.

Cezaevinde anneleriyle birlikte kalmak zorunda olan 0-6 yaş arası çocukların durumu hakkında bilgi talep eden İlgezdi'ye, bakanlık'tan şok edici bir cevap geldi: "Söz konusu başvuruya ilişkin olarak İstatistik Bürosunda veri bulunmamaktadır"

"BAKANLIK, ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARINI YOK SAYIYOR"

Yanıta tepki gösteren İlgezdi, "Dedikleri gibi ver, tutulmuyora 0-6 yaş arası anneleri ile cezaevinde kalan çocukların gelişimleri, ihtiyaçları ile bebek ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını yok sayan bir bakanlık var" diye konuştu.

İlgezdi, cezaevlerinden şeffaf bilgi almanın zorluğuna da dikkat çekti. Özellikle Covid-19 döneminde mahpusların durumuyla ilgili detaylı bilgi verilmediğini hatırlatarak, "Şu anda bile anneleriyle cezaevinde kalan küçük çocukların sayısı gizleniyor. Bakanlık, bu sayıyı açıklamaktan kaçınıyor." dedi.

"O ZAMAN O KOLTUKLARDA NE İŞİNİZ VAR?"

83519.jpg

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin (CİSST) verilerine göre, 0-6 yaş arası çocukların cezaevlerindeki sayısının 552 olduğu belirten İlgezdi, bakanlığın, bu sayıyı bilmediğini ve konuya ilişkin herhangi bir veriye sahip olmadığını aktardı.

İlgezdi, "O zaman o koltuklarda ne işiniz var. Anneleriyle cezaevinde kalan 0-6 yaş arası çocuk o kadar artmış ki bakanlık sayıyı gizlemek için veri paylaşmıyor." dedi.

CEZAEVLERİNDEKİ ÇOCUKLARIN DURUMU

Öte yandan, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü geçmişte basında çıkan haberlerde, anneleriyle birlikte cezaevinde kalan çocuk sayısının 3000 olduğu yönündeki iddiaları doğrulamamış, bu sayının 345 olduğunu belirtmişti. Ancak kamuoyunda ve milletvekillerinin gözlemlerine göre, bu sayının gerçekte çok daha yüksek olabileceği yönünde ciddi şüpheler bulunuyor.

Bu durum, adalet ve insani koşullar açısından ciddi endişelere yol açarken, hükümetin ve Adalet Bakanlığı'nın konuya açıklık getirmesi bekleniyor. Gözler, cezaevlerindeki çocukların yaşam koşullarına ve haklarına yönelik adımların atılmasını bekleyen kamuoyu ve milletvekillerine çevrilmiş durumda.

Kaynak:ANKA