Çevre faciasına çevre mühendisi olmadan inceleme iddiası

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan siyanür sızıntısı sonrası şirket temizlik çalışması yaptı. Bakanlık da iki hayrı heyet göndererek keşif gerçekleştirdi. Ancak çevreci Cezayirlioğlu, çevre mühendisi olmadan keşif yapılacağını iddia etti ve "Şu anda kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Zaten bakanlık heyeti de burada. Siyanür sızıntısı olan bölgeyi lale bahçesine çevirmişler" dedi.

Halk TV’nin Türkiye gündemine taşıdığı Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonrası Anagold'un işlettiği altın madeninin faaliyetleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından durdurulmuştu.

İliç altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısından sonra bakanlık uzmanları siyanürlü alanların temizlenmesinin ardından yapılacak incelemeyle Anagold'a çalışma izni verilip verilmeyeceğine karar verecek. Anagold firması da siyanürlü alanların temizlenmesi için 15 gündür çalışma yapıyordu. Jandarma ekiplerinin sızıntıya ilişkin tuttuğu tutanakta siyanür boru hattında meydana gelen patlama sonrası 20 metreküp (yaklaşık 31 ton) siyanür solüsyonun sızdığı yer almıştı.

whatsapp-image-2022-07-06-at-18-02-40.jpeg

Bakanlık 2 ayrı uzman ekip gönderdi

Firmanın 15 gündür siyanür bulaşan alanlarda başlattıkları çalışmaların tamamlanmasından sonra bakanlık tarafından altın madeninde inceleme yapmak üzere 2 ayrı uzman ekip gönderildi.

İkinci heyet inceleme başlattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığın birbirinden bağımsız olan iki ayrı uzman heyetinin Anagold Altın Madeni'ndeki incelemelerinin hala devam ettiği öğrenildi. Altın işletmesi yetkililerinden alınan bilgiye göre Çevre Bakanlığı’nın ilk heyetinin dün altın madeninde gün boyu inceleme ve araştırma yaptıktan sonra belli bölgelerden numuneler alarak ayrıldığı ikinci uzman grubunun ise bugün sabah saatlerinde altın madenine giderek incelemelere başladıkları ve halen incelemelerinin devam ettiği öğrenildi.

whatsapp-image-2022-07-06-at-18-02-40-1.jpeg

Bakanlığa rapor sunulacak

Çevre Bakanlığı'nın birbirinden bağımsız iki heyetinin incelemelerini tamamladıktan sonra hazırlayacakları raporları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sunması sonucunda fabrikanın tekrar faaliyetlerine başlayıp başlamayacağına karar verileceği öğrenildi.

Temizlik sonrası keşfe tepki

İliç Cumhuriyet Savcılığının altın madeni soruşturması devam ederken siyanür sızıntısının olduğu bölgede delil tespiti için mahkemeye yapılan başvuru sonrası İliç Asliye Hukuk Mahkemesi bugün delil tespiti için bilirkişi heyeti oluşturmak ve olay bölgesinde delil tespiti yapmak için keşif kararı aldı. Ancak bölgenin tamamen siyanür ve diğer kimyasal maddelerden temizlendiğinin öğrenilmesinden sonra delil tespiti isteyen çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu ve Avukatı İsmail Hakkı Atal, delil tespiti keşfine katılmama kararı aldı. Mahkemenin delilerin bölgede olduğu dönemde keşif kararı almazken olayın üzerinde tam 15 gün geçtikten ve olay yeri tamamen temizlendikten sonra keşif kararı almasına Cezayirlioğlu tepki gösterdi.

whatsapp-image-2022-07-06-at-18-02-39.jpeg

'Keşfin ertelenmesini talep ettik'

Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal; "Bugün İliç Asliye Hukuk mahkemesinde olay yeri delil tespiti keşfimiz vardı. Ancak biz yolda gelirken bize şirketin olay yerindeki bütün delilleri kararttığı ve ortada hiçbir delilin olmadığı 10 gündür hummalı bir çalışma ile ortalığı temizledikleri ve delileri kararttıkları bilgisi geldi. Bunun üzerinde biz mahkemeye başvurarak keşfin ertelenmesini talep ettik. Bağımsız uzmanlar getireceğimizi talep ettik. Ancak mahkeme talebimizi kabul etmeyerek reddetti.

'Keşfi isteyen biz, keşfe giden onlar'

Davalı taraf yani keşif isteyen taraf biz olmamıza rağmen yani keşfi isteyen biz olduk ancak biz olmadan şirket avukatları, şirket yetkilileri ve mahkeme heyeti keşif bölgesine gittiler. Yani keşfi isteyen Sedat Cezayirlioğlu ve avukatı olmadan şu an orada delil tespit keşfi yapılıyor. Muhtemelen boş bir alanda bizim denetimimiz ve kontrolümüz olmadan şirketin gösterdiği alanda yapacaklar. Ama şundan eminiz; bugün bize gelen çok net bir duyuma göre maden şirketi 10 gündür gece gündüz çalışarak bölgedeki bütün siyanür bulaşıklarını temizlemiş. 30 tonu aşkın siyanür İliç’te Fırat Nehri'ne karıştı, dağıldı şu anda. Anagold şirketinin siyanür borusunun patlamasıyla Fırat'a akan siyanür Harran’da bizim birkaç ay, bir yıl sonra yiyeceğimiz yiyeceği, içeceği, buğdayı zehirliyor" dedi.

whatsapp-image-2022-07-06-at-18-02-38.jpeg

Keşif öncesi bilirkişi heyetinde kimlerin olduğunun kendilerine bildirilmesini istediklerini belirten Avukat Atal, kendilerine bu konuda bilgi verilmediğini ve gelenlerin kim olduğunu bilmediklerini kaydetti.

Çevre faciasını çevre mühendisi olmadan inceleyecekler iddiası

Siyanür sızıntısını ilk duyuran ve olay yerinde tespit yapılmasını isteyen çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu da yaptığı açıklamada mahkemenin oluşturduğu bilirkişi heyeti içinde çevre mühendisi olmadan keşif yapıldığın ve olay yerinin 'lale bahçesi'ne çevrildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Biz keşif öncesi mahkemenin oluşturduğu 4 kişilik bilirkişi heyetinde olan bir kimya mühendisi ile konuştuk. Bilirkişi heyeti diyor ki bu heyet içinde mutlaka bir çevre mühendisi olmak zorunda ama çevre mühendisi olmadan keşif yapacaklar. Şu anda kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. Zaten bakanlık heyeti de burada. Siyanür sızıntısı olan bölgeyi lale bahçesine çevirmişler. Bütün Türkiye burada dönen entrikaları izlesin. Şirket bölgeyi temizlemiş hazırlık yapıyor ki maden açılsın, keşif heyeti içinde çevre mühendisi yok. Davayı açan benim ben keşfe gitmiyorum ama onlar keşfe gidiyor. Burada dönen dolapları bütün Türkiye öğrenecek.”

Anagold Madencilik yayınladığı düzeltme yazısında şu ifadeleri kullandı:

6 Temmuz 2022 tarihinde halktv.com.tr haber sitesinde yayınlanan “Çevre faciasına çevre mühendisi olmadan inceleme iddiası” başlıklı haberin içeriği, tamamıyla gerçeklikten uzaktır.

Bu nedenle Sedat Cezayirlioğlu ve Avukatı İsmail Hakkı Atal’ın asılsız iddialarına karşı kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur. Cezayirlioğlu ve avukatı Atal’ın keşif yerine alınmadığı iddiası gerçekle bağdaşmayan, tamamen asılsızdır. Davacının ve vekilinin kendi yönlendirdikleri davanın keşfine katılmayı reddetmeleri üzerine keşif mahkeme heyetinin nezaretinde maden alanı içinde yapılmıştır. Keşfin kanunda yazılı usule uygun olarak tamamlandığını kamuoyunun bilgisine sunarız.

Hiçbir teknik dayanağı olmayan bu açıklamayı yapan Sedat Cezayirlioğlu ve Avukatı İsmail Hakkı Atal ilgili gerekli hukuki girişimler başlatılacak.

Kaynak:halktv.com.tr