Cemaat yurdunda kalan o öğrenci konuştu: Arkama bakmadan gideceğim
Enes Kara,19 yaşındaydı, Elazığ'da tıp fakültesinde okuyordu. Kara, istemeyerek, aile zoruyla kaldığı cemaat evinde çektiği bir videonun ardından yaşamına son verdi.
Kara, aile zoruyla tarikat yurtlarında kalan öğrencilerden sadece bir örnek. Binlerce öğrenci aile baskısıyla, maddi imkansızlık nedeniyle o ev ve yurtlarda kalıyor. Peki bu yurtların kaçı izinli? Kaçı denetleniyor? En önemlisi o yurt ve evlerde öğrenciler ne şartlarda barınıyor?
Yurtta nasıl kurallar işliyor?
Kocatürk'ün ulaştığı ve öğrenci yurtlarındaki kural ve koşulları sorduğu öğrenci; "Kaldığım yurt bir vakıf yurdu. En azından biz öyle biliyoruz ama cemaat yurdu da diyebiliriz. Her yurt gibi giriş çıkış saatleri var. En son giriş 22:30 ama bu kurallara önemli günlerde daha da dikkat ediliyor. Mesela yılbaşı gibi. Bir dakika gecikseniz dahi sebebi ayrıntılı bir şekilde soruluyor. Her gün yoklama alınıyor" dedi.
'Sohbetlere katılmak zorunlu'
Öğrenci kaldığı yurtta namazlara çağrıldıklarını ve düzenlenen sohbetlere katılımın zorunlu olduğunu belirterek, "Sabah namaza uyandırılıyorsunuz, yatsı namazı için çağrılıyorsunuz. Zorlama yok ama bunu rutin olarak her gün yapıyorlar. Aylık ve haftalık sohbetler düzenleniyor. İşte bunlara katılmak zorunlu. Konular ise belirli bir görüşü benimsetmek üzerine seçiliyor. Örnek verirsek aşırı homofobik ve kadın düşmanlığı adına bir konferans düzenlenmişti. Rahatsız olan arkadaşlarımız oldu ama yurtta azınlık kalıyoruz. Ses çıkarmamız imkansız" ifadelerini kullandı.
'Ailem yurtta kalmam için ısrar etti'
Sözkonusu yurtta ailesinin ısrarıyla kaldığını ifade eden öğrenci, "Ailem muhafazakar. önerdiğim tüm ev arkadaşlarını reddettiler. O yurtta kalmam için de oldukça ısrar ettiler.Dönemin başlamasına az bir zaman kala ailemle aramda tartışmalar da yaşandı. Üzerine kira fiyatları arttı, KYK yurdu çıkmadı. Mecbur kaldım. Maddi olarak da aileme bağlı olduğum için karşı çıkmam belli bir seviyede kaldı. Aylık ücret bin 700 lira. Bu tutarın belirli bir kısmını devlet yatırıyor. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin değiştirmesiyle direkt vakfa verilen bu yardım bizim hesaplarımıza yatırılmaya başladı. Nedeni sorgulamadık sorsalar da cevap verilmezdi zaten" dedi.
'Arkama bile bakmadan gideceğim'
Öğrenci, okulunun bitmesi ardından planının yurtdışına gitmek olduğunu söyleyerek "Okulun bitmesi ardından yurtdışına gitmek istiyorum ancak başarabilir miyim, bilmiyorum. Aileme karşı sorumluyum evet. Bu bir gerçek. Bu gerçek bir gün son bulacak ve o gün geldiğinde arkama bile bakmadan gideceğim" diye konuştu.
Valilikten 'Enes Kara' yasakları: Elazığ'da 15 gün toplantı ve gösteri yok