Çavuşoğlu: İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık

Çavuşoğlu: İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin İsrail'e büyükelçi atama kararı aldığını duyurdu. İsrail Başbakanı Yair Lapid'in ofisinden bugün yapılan açıklamada da Türkiye ile ilişkilerin tamamen normalleşeceği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile yaptığı görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında Türkiye-İsrail ilişkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

İsrail ile normalleşme süreci

Tel Aviv'e Büyükelçi atama kararı alındığını duyuran Bakan Çavuşoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

"Yeni hükümet göreve geldikten ve Herzog seçildikten sonra diyalog süreci başlamıştı. Herzog’un Türkiye ziyareti, daha sonra benim İsrail ziyaretim, Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in Ankara ziyaretiyle süreç devam etti. Havacılık alanında bir iş birliği anlaşması imzaladık. Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı gerçekleşecek eylülde. Sonuçta ilişkilerin normalleşmesi konusunda atacağımız adımların içinde, karşılıklı büyükelçileri tekrar atamak da vardı. Bu salonda Lapid ile gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da ’Büyükelçilerin atanması konusunda çalışma başlattık’ diye bir açıklama yapmıştık.

İsrail'e büyükelçi atama kararı aldık

Bu çalışmalar neticesinde İsrail’den de olumlu bir adım geldi. Biz de Türkiye olarak İsrail’e, Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte atayacağımız büyükelçiler konusunda, isimleri de diğer atayacağımız büyükelçiler listesini de Cumhurbaşkanı’mıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak. İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusu da önemlidir. Diğer taraftan söylediğimiz gibi Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Bu konuda mesajlarımızın doğrudan büyükelçi seviyesinde de Tel Aviv’de iletilmesi de önemli. Sonuçta hayırlı olsun. "