Çavuşoğlu: Fransa özür dilemelidir

Çavuşoğlu: Fransa özür dilemelidir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Almanya'da, Fransa ile yaşanan son radar kilitleme krizi ve Fransa'nın Libya meselesinde Türkiye'ye dönük suçlamaları hakkında konuştu.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Bir süredir Libya ve Doğu Akdeniz meselelerinde gerginliğin hakim olduğu Türkiye ve Fransa arasında karşılıklı suçlamalar devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 10 Haziran'da Türk fırkateynlerinin Fransız fırkateynlerine radar kilidi ile agresif uyarıda bulunduğunu iddia ederek konuyu NATO'ya taşımıştı. NATO uzmanlarının raporunda Fransız iddialarının doğrulanmaması üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Almanya'da yaptığı görüşme sonrasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa'dan özür talep etti.

''Libya'ya askeri danışmanlık veriyoruz''

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile basın toplantısında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) destek verdiğini Fransa'nın ise meşruiyeti bulunmayan Hafter'i desteklediğini ifade etti. Fransa'nın, Türkiye'yi Libya'da Birlemiş Milletler (BM) silah ambargosunu delmekle suçlamasına Çavuşoğlu, ''Biz Libya'da meşru hükümetle yapılan anlaşma gereğince askeri danışmanlık veriyoruz'' yanıtını verdi. Çavuşoğlu Çeşitli ülkelerin ve Fransa'nın ise Hafter güçlerine silah ve mühimmat taşıdığını söyledi.

''Gemilerimizin kilit attığı iddiası doğru değildir''

Fransa'nın hem Avrupa Birliği hem NATO'ya taşıdığı Türk fırkateynlerinin Fransız donanmasına radar uyarı kilidi atarak agresif davrandığı iddiasını reddeden Çavuşoğlu, ''Gemilerimizin kilit attığı iddiası doğru değildir, Fransa'nın bizden özür dilemesi gerekir.'' dedi.

Fransa, NATO uzmanlarının raporunda bu iddianın doğrulanmaması üzerine ''Sea Guardian'' isimli Akdeniz NATO tatbikatına katılmama kararı almıştı.

Fransa ve Türkiye Akdeniz'de gerginlik yaşıyor

Libya ve Doğu Akdeniz üzerinde anlaşmazlık içinde bulunan iki ülke arasında karşılıklı suçlamalar yaşanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, daha önce Türkiye'yi Libya'da uluslararası hukuka aykırı davranmakla suçlamıştı. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu deldiği, Libya'da istikrarsızlığa sebep olduğu gibi iddialarda bulunan Macron; son olarak Türkiye'nin Libya'da cezai sorumluluk taşıdığını söylemişti.

Radar kilitleme nedir?

Savaş gemilerinin karşı tarafa radar kilitlemesi atış öncesi son uyarı olarak biliniyor.

Etiketler :