Çankırı'da Petrol-iş Sendikası'na Üye İşçiler Greve Gitti
Yaklaşık 2 bin 400 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden beklenen sonuç çıkmayınca Petrol-İş Sendikası'na bağlı işçiler greve başladı.
Japonya sermayeli, Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası önünde toplanan üye işçiler fabrikanın girişine “Bu iş yerinde grev var!” yazılı pankart astı.
Sendika Başkanı Süleyman Akyüz, gazetecilere grev kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Akyüz, toplu iş sözleşmesi düzeninde işçinin seçtiği temsilciden şube yönetimine kadar herkesin söz hakkının olduğunu vurgulayarak, “Emek burada var olduğu sürece bu fabrika burada olacak ve emek biziz” dedi.
YAVUZ: BİZ VERİMLİ ÇALIŞIYORSAK, BİZ DEVAM EDİYORSAK VARSIN
Fabrika yetkilileriyle konuşmasını gazetecilere aktaran Akyüz, şunları konuştu:
"Var olan durumumuzu izah etmeye, sıkıntılarımızı anlatmaya çalıştık. 'Biz verimli çalışırsak varsın, biz devam ediyorsak varsın' dedik. Bu fabrika gelişiyor, büyüyor. İşçi parası yüzünden batan fabrika yoktur, mümkün değildir. Ne gerekiyorsa dün bütün argümanlar ortaya konulmuş, her şey söylendi. Geldiler, bize bir ücret reva gördüler. Ücret önemli ama toplu sözleşmeyi ayakta tutan idari maddeler, yasal maddelerin geliştirilmesi, sosyallerdir, ücrettir... Bunların 2'si ek biri geçici madde, 15 madde duruyor."
MASADA DA, SAHADA DA VARIZ…
Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu ise 5 aydır toplu iş sözleşmesi sürecinin devam ettiğini dile getirdi.
Son ana kadar masadan kaçmayacaklarını belirten Topcu, "Biz bu işi masada çözmek istedik, Allah biliyor kalbimizi. Petrol-İş Sendikası hem mücadeleci hem müzakereci bir sendika. Masada müzakereyi de çok iyi yapar ama gördüğünüz gibi sahada mücadeleyi de en iyi şekilde yapar. Biz bundan hiçbir zaman gocunmadık" dedi.