Bütçe kabul edildi, İYİ Partili Usta'dan Bakan Şimşek'e: Gittiğiniz gün de ekonomi iyi değildi, şimdi tam bir enkaz devraldınız

Bütçe kabul edildi, İYİ Partili Usta'dan Bakan Şimşek'e: Gittiğiniz gün de ekonomi iyi değildi, şimdi tam bir enkaz devraldınız
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesi Meclis'te kabul edildi. Görüşmeler sırasında Genel Kurul'da konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 5,5 yıl aradan sonra TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmelerinde yer aldığını söyledi.

"Fakat gittiğiniz gün de ekonomi iyi değildi, aslında biz o zaman da çok eleştiriyorduk ama şimdi tam bir enkaz devraldınız; zannediyorum bunun farkındasınızdır" diyen Usta, "Bu enkazın başrol oyuncuları var, Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Berat Albayrak; yardımcı oyuncuları var, Şahap Kavcıoğlu ve Nureddin Nebati. Bir de Mehmet Muş var ama o bir şey yapmadı aslında, o yapılanları söyledi, ona da 'ses, ışık' filan diyebiliriz. Mehmet Muş'un fonksiyonu da o oldu maalesef" ifadelerini kullandı.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, "Bu borçla, bu faiz yüküyle nasıl baş edeceksiniz, bütçe açığını nasıl aşağıya çekeceksiniz?" diye sordu. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, "Yolsuzlukların en büyük kaynağı bu ihale sistemi. Türkiye 2002 yılında yolsuzluk endeksinde 64'üncü sıradaydı; 2022 şeffaflık endeksine göre 101'inci sırada" ifadelerini kullandı.

AKP'li Hüseyin Altınsoy, emtia fiyatlarındaki artışın, tedarik zincirindeki bozulmaların küresel ekonominin yavaşlamasına neden olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin büyüme eğilimini sürdürdüğünü işaret eden Altınsoy, "Para ve maliye politikalarının eş güdümlü yürütülmesiyle 2024 yılının ortasından itibaren dezenflasyon süreci başlayacak ve fiyat istikrarı tesis edilecektir" diye konuştu.

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise konuşmasına Kürtçe sözlerle başladı. Gergerlioğlu Kürtçe ana dil üzerine de konuştuktan sonra DEM milletvekillerinin hükümete yönelik eleştirilerine cevap vermek için söz alan AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise, "Türkiye'nin tarihini, kürsüden çıkıp 'katliam tarihi' diyerek kimse kirletemez, bu ülkenin şanlı ve şerefli tarihine kimse bir laf söyleyemez. Hele ki bu lafı söyleyenler, terör eylemlerine, PKK'ya destek vererek, Kandil'den talimat alarak söyleyenlerse hiç itibar görmez, kimse buna değer vermez. Kandil'den talimat alarak, kendi maaşlarını bile Kandil'e gönderen, bu millete hizmet etmek için seçilip bu milletvekili kürsülerine oturanların bize akıl vermek, ders vermek haddi değildir" ifadelerini kullandı.

DEM Partili Saruhan Oluç, Usta'ya tepki göstererek, "Kayıtlara geçsin" diye seslendi.

"Sayın Bakan birtakım geziler yapıyor ama Türkiye'ye bir sermaye girişi yok" eleştirilerine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, "Seyahatlerimin hemen hemen hepsinde ana gündem maddelerinden bir tanesi yeşil ve dijital dönüşüm olmuştur. Biz hiç kimseden kaynak istemedik, hiç kimseden para istemedik, Türkiye'nin paraya ihtiyacı yok" dedi.

Daha sonra soru cevap bölümünde bu ifadelerine açıklık getireceğini söyleyen Şimşek, "Bizim, 'ikili ilişkiler çerçevesinde kaynağa ihtiyaç yok' demek istedim" diye konuştu.

Etiketler :