'Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz'

'Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. 10 ülke büyükelçisinin Osman Kavala'nın serbest bırakılma çağrısı hakkında konuşan Erdoğan, ''Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye'ye ders vermek haddinize mi sizin?'' dedi. Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 'Siyasi cinayetler' açıklaması hakkında da “Tamamen deli saçması" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. 10 ülkenin büyükelçilerinin Osman Kavala'nın serbest bırakılma çağrısı hakkında konuşan Erdoğan, ''Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye'ye ders vermek haddinize mi sizin?'' dedi.

whatsapp-image-2021-10-21-at-14-30-37.jpeg

'Tamamen deli saçması'

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'siyasi cinayet endişem var' açıklaması hakkında da "Her şeyden önce ana muhalefetin başındaki zatın bu açıklamaları tamamen deli saçması" ifadesini kullandı.

'1 milyar 400 milyon dolarımızı öyle veya böyle alacağız'

Erdoğan, F-35'le hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda alt düzeyde görüşmeler söz konusu. Ama biz bu 1 milyar 400 milyon dolarımızı öyle veya böyle alacağız. Roma’daki G20'de Biden ile konuşacağız. 'Ne yapıyoruz, ne oluyor' diye soracağız. Hiçbir şekilde Türkiye’nin haklarının yenmesine fırsat vermeyiz."

'Seçim zamanında yapılacak'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçim zamanında yapılacak. Türkiye, seçimlerin zamanında yapılması olayını yaşayacak. O tarih de Haziran 2023’tür" dedi.

'Bu işi kendi akışına bırakamayız'

Erdoğan, İdlib sorusuna da "Gereği neyse onu yapmaya ve bütün ağır silahlarımızla cevabını vermeye devam ediyoruz. Bu işi kendi akışına bırakamayız" yanıtını verdi.

Ne olmuştu?

Osman Kavala'nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın imzaladığı ortak açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

"Bugün, Osman Kavala'nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.

"Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz."

Dışişleri'ne çağrıldılar

10 ülkenin büyükelçileri açıklama sonrası Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçiler uyarıldı, bakanlıktan yapılan açıklamada, "Hadsiz açıklama kabul edilemez" denildi.