Buldan: Asgari ücrete yapılacak cüzi ekleme işçiyi, esnafı, emekliyi rahatlatmayacak

Buldan: Asgari ücrete yapılacak cüzi ekleme işçiyi, esnafı, emekliyi rahatlatmayacak
HDP Eş Genel Başkanı Buldan ve HDP heyeti, DİSK'i ziyaret etti. Burada konuşan Buldan, "Asgari ücrete yapılacak cüzi ekleme işçiyi, esnafı, emekliyi rahatlatmayacak" dedi. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu ise, "Türkiye tarihinde belki de hiç görülmemiş ağırlıkta bir bölüşüm şoku yaşanıyor" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Şaziye Köse ve Garo Paylan ile İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'dan oluşan heyet, 3 Temmuz'da yapılacak 5. Olağan Büyük Kongresi öncesinde görüş alışverişinde bulunmak üzere Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (DİSK) ziyaret etti. Burada DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK yöneticileriyle görüşen Buldan, "Asgari ücrete yapılacak cüzi ekleme işçiyi, esnafı, emekliyi rahatlatmayacak" değerlendirmesini yaptı.

'İktidar ülkeyi daha fazla sefalete sürükleyecek'

Buldan, "Bugün Türkiye’nin önemli meselelerini konuşmak üzere bir araya geldik. Ekonomik kriz başta olmak üzere yaşanan bütün krizlerin siyasal süreçle bağının olduğunu biliyoruz. Böyle bir dönemde kongreye gidiyoruz. 3 Temmuz'da Ankara'da yapacağımız kongre öncesi Türkiye’deki önemli kurum ve kuruluşları, STK’ları ve demokratik kitle örgütlerini ziyaret ederek kongremizde neleri konuşacağımızı, hangi kararları alacağımızı ve hangi mesajları vereceğimize dair görüş alışverişinde bulunuyoruz. Türkiye'nin önemli konularından birisi de ekonomik kriz. İşsizliğin, yoksulluğun, açlığın, sefaletin çok yoğun yaşandığı bir dönemdeyiz. AKP’nin bugün Türkiye'yi yönetemediğinin, ekonomik kriz başta olmak üzere bütün krizlerin müsebbibi olan bu iktidarın seçim dönemine kadar krizleri bu şekilde götüreceğinin ve ülkeyi daha fazla açlığa sefalete, yoksulluğa ve işsizliğe sürükleyeceğinin emarelerini hepimiz görebiliyoruz." dedi.

'Cüzi ekleme işçiyi, esnafı, emekliyi rahatlatmayacak'

Buldan şunları kaydetti:

"Elbette ki bir beklenti var, özellikle muhalefetten büyük bir beklenti var. İktidar krizi çözemiyor ama muhalefetin de bu konuda önemli girişimlerinin olması ve mücadele içerisinde olması yönünde büyük bir beklenti var. Bugün Bakanlar Kurulu’nun toplantısı var. Muhtemelen asgari ücretle ilgili bir belirleme yapılacak. Öncelikle şunu belirtmek isteriz; oradan çıkacak olan karar Türkiye toplumunu, işçileri, esnafı ve işsizleri rahatlatacak bir rakam olmayacaktır. Bunu söylemlerinden ve pratiklerinden anlayabiliyoruz. Bugün Türkiye’de yoksulluk sınırı 20 binin üzerine çıkmış durumda. Dolayısıyla asgari ücrete cüzi bir ekleme yapılsa bile bu ne işçiyi ne esnafı ne emekçiyi rahatlatacak bir rakam olmayacaktır. Biz bu konuda hem bir görüş alışverişinde bulunmak hem de bunun mücadelesini nasıl verebileceğimizi görüşmek için bugün buradayız. Önemli tartışmalar yürüteceğiz. Bu tartışmalar sonucunda açıklamalarımızı farklı platformlarda dile getireceğiz. Bu akşamki Bakanlar Kurulu toplantısından önemli bir şey çıkmayacağını bildiğimiz için bu mücadeleyi birlikte yürütmek durumundayız. "

'Hiç görülmemiş ağırlıkta bir bölüşüm şoku yaşanıyor'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise şöyle konuştu:

Öncelikle eş başkan ve vekil arkadaşlarımıza DİSK’e hoş geldiniz diyoruz. Sizin de belirttiğiniz gibi Türkiye zor bir dönemden geçiyor. İşçi sınıfı, emekçiler ve emeğiyle geçinenler yüksek enflasyon, yaşanan hayat pahalılığı ve yoksulluk karşısında zor günlerden geçiyor. Hocalarımızın deyimi ile Türkiye tarihinde belki de hiç görülmemiş ağırlıkta bir bölüşüm şoku yaşanıyor. Ürettiğimiz değerin paylaşımında çok ciddi bir adaletsizlik var ve bu giderek daha fazla artıyor. Ortalama ücret haline gelen asgari ücretin durumu ortada. Aslında bütün ücretlerin durumu ortada. Sosyal ve sendikal haklar çok ciddi bir baskı altında. Biz DİSK olarak özellikle 1 Ekim’den itibaren “vergide adalet, gelirde adalet” diyerek, “geçinmek istiyoruz” diyerek bir mücadele süreci yürütüyoruz. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde bunu devam ettirdik. 1 Mayıs alanlarına yine insanca yaşam talebi damgasını vurdu. Bugün de bu mücadeleyi işyerlerinde, alanlarda ve meydanlarda sürdürüyoruz.

'Yan yana olmaya devam edeceğiz'

Asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye yükseltilebilmesi için, bütün ücretlerin artırılması için, başta taşeron olmak üzere tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerinin ortadan kaldırılması için, zamların geri alınması için, faturalar üzerindeki vergi yükünün kaldırılması için mücadele ediyoruz. Belki de hepsinden önemlisi bu tür kriz dönemlerinde işçi sınıfı olarak ekmeğimizi koruyabilmemizin tek yolu vardır o da örgütlü olmak, sendikalı olmaktır. O nedenle sendikalaşmanın, sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması için bir mücadele yürütüyoruz. Bu nedenle dönem dönem Meclis'teki siyasi partileri ziyaret ediyoruz. Daha önce asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün devre dışı bırakılması için bütün grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ettik. DİSK’in önerilerini paylaştık. Emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkmak için, memlekete sahip çıkmak için hep birlikte yan yana olmaya devam edeceğiz. "

Etiketler :