12 Mayıs 2024
İstanbul 17 °C
Halk TV Canlı Yayın

Bu Yöntemle İstifa Edenler Hem İhbar Süresini Beklemeyecek Hem de Tazminat Alabilecek

Bu Yöntemle İstifa Edenler Hem İhbar Süresini Beklemeyecek Hem de Tazminat Alabilecek
İş değişikliklerinde yaşanan en sıkıntılı durum, ihbar süresi ve tazminat konuları oluyor. İş Kanunu'nda yapılan son değişikliklerin ardından çalışanlar, birçok maddeden birinin dahi kendileri için geçerli olması halinde ihbar süresi beklemeden istifa edebiliyor. Üstelik bu tür durumlarda istifa eden çalışanlar, tazminat haklarının tamamını alma şansına sahip.

Bir şirkette geçirilen bir yılı aşkın sürenin ardından emeklilik ya da işten atılma durumunda çalışanlar, kıdem tazminatı kazanmaya hak sahibi olur.

Son yıllarda özellikle yeni nesil çalışanlar arasında iş değişikliği yapmak daha yaygın hale gelirken, mevcut işinizden ayrılışınız esnasında bazı problemler yaşanabiliyor.

Kanunlara göre iş yerinde çalışılan süreye göre hesaplanan kıdem tazminatı, yeni bir işe başlamanın önünde büyük bir engel haline dönüşebiliyor. Hizmet süresi 6 aydan az sürmüş işçi için 2 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar sürmüş işçi için 4 hafta ve hizmet süresi 1.5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için 6 hafta olarak belirlenen ihbar süresi, yeni bir işe başlamayı güç hale getiriyor.

Çalışanlar, yeni fırsatı değerlendirmek için ihbar süresine uymamaları halinde ise, söz konusu süre kadar maaşları miktarında ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca bir diğer büyük problem ise, çalışanların tazminat miktarından kaynaklanmakta.

Uzun süreli çalışmalar sonucunda yıllarca biriken tazminat hakkı, iş değişikliği konusunda en büyük tereddüt olarak çalışanın karşısına çıkmakta. İşçiler, yıllarca çalıştığı şirketleri bırakarak tazminat haklarından feragat etmek istemezken, son yıllarda İş Kanunu'nda yapılan değişiklikle birlikte istifa etmek ve tazminat hakkı almak yaygın bir hale dönüştü.

tazminat3.webpBU ŞARTLARI SAĞLAYANLAR İSTİFA ETSE DE İHBAR SÜRESİ BEKLEMEYECEK VE TAZMİNAT ALABİLECEK

Ancak Türkiye'de son yıllarda İş Kanunu'nun büyük ölçekli değişikliklere uğraması, üzerinden yıllar geçmiş olsa dahi ihlal durumlarında çalışana istifa ve tazminattan eksiksiz faydalanma hakkı sunuyor.

Siz de çalışma hayatınız boyunca aşağıdaki durumlardan birine maruz kaldıysanız, bulunduğunuz şirketten istifa etme ve kıdem tazminatınızı eksiksiz alma hakkına sahipsiniz.

İşte o şartlar:

- Maaşınız zamanında yatmamışsa
- Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
- İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
- Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
- Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa

SAĞLIK GEREKÇESİYLE İŞTEN AYRILMALAR DA TAZMİNAT HAKKINA NEDEN OLMAKTA

Bu maddelerin dışında, tıpkı askere gidecek kişinin eksiksiz tazminat alabilmesi gibi, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten ayrılan kişi de kıdem tazminatına hak kazanmakta.

Örneğin bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışan işçi, bir doktordan 'gürültülü yerde çalışması uygun değildir' şeklinde bir rapor alması halinde, mevcut işine devam edemeyeceğini gerekçe göstererek tazminat hakkı alabilir.