Bu Binalarda Yaşayanlara 90 Gün Süre Verildi!

Bu Binalarda Yaşayanlara 90 Gün Süre Verildi!
Depreme hazırlık en önemli konulardan biri oldu. Kentsel dönüşümle binalar yenilenirken, bazı kişiler güçlendirmeyi tercih ediyor. Binanın yıkılması istenmiyorsa, bina yıkıldıktan sonra bir mağduriyet yaşanacaksa, 90 günlük sürede güçlendirme kararı alarak yıkım engellenebilir.

Deprem felaketinin ardından bina güçlendirme çalışmaları gündemde en önemli konulardan biri oldu. Özellikle eski binalarda yaşayanlar deprem endişesi taşırken, kentsel dönüşüm ile bu binaların yenilenmesi sağlanabiliyor.

Ancak bazı kişiler evlerinin yıkılıp yeniden yapılmasını istemiyor ve bu nedenle bina güçlendirme yöntemini tercih ediyor. Bu durumda akıllara birçok soru geliyor: Hangi yöntemler var? Karar için gerekli oran nedir? Güçlendirme giderlerine kim katılıyor?

kira.webp

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre, Avukat Mustafa Şeref Kısacık, merak edilenleri yanıtladı.

BİNA GÜÇLENDİRME YÖNTEMLERİ NELER?

Kentsel dönüşüm uygulaması ile güçlendirme: Bu yöntemde, maliklerin en az 5'te 4'ünün kabul etmesi gerekiyor.
Kat malikleri kurulu kararı ile güçlendirme: Binadaki maliklerin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alınabilir.
Mahkeme kararı ile güçlendirme: Bir malik bile dava açarak güçlendirme kararı alabilir.

kira1.jpg

Güçlendirme karar için kentsel dönüşümde maliklerin en az 5'te 4'ünün kabul etmesi gerekiyor. Kat malikleri kurulu kararı ile güçlendirmede ise binadaki maliklerin sayı ve arsa payı çoğunluğu gerekiyor.

90 GÜNLÜK SÜRE

Kentsel dönüşüm yasası gereği güçlendirme için maliklerin en az 5'te 4'ünün kabul etmesi gerekli. Diğer durumlarda uygulama farklılık gösterir. Riskli yapı tespiti için başvuru süreci önemli. Apartmandaki tek bir malikin başvurusuyla resmi süreç başlar. Binanın yıkılması istenmiyorsa, bina yıkıldıktan sonra bir mağduriyet yaşanacaksa, 90 günlük sürede güçlendirme kararı alarak yıkım engellenebilir.

kira3.jpg

Güçlendirmeyi bir malik bile istese dava açarak sonuç alabilir mi?
Evet, bir malik bile güçlendirme isteğiyle dava açabilir.

Bu dava nasıl açılır, giderlerini kim karşılar?
Dava binanın bulunduğu adliyede açılır. Giderler dava açan malikler tarafından karşılanır.

Mahkeme güçlendirme kararı verirse bu kararı kim, nasıl uygular?
Mahkeme güçlendirme kararı verirse, yöneticiye görev ve süre verilir. Yöneticinin gereğini yapmaması halinde güçlendirme davacılar tarafından yaptırılabilir.

thumbs-b-c-281c41a3679ae771724ffd85f59de87d.jpg

Etiketler :