Bu 3 Şartı Sağlayanlar, İstifa Etse Bile Kıdem Tazminatı Alabilecek

Bu 3 Şartı Sağlayanlar, İstifa Etse Bile Kıdem Tazminatı Alabilecek
Çalışma hayatıyla ilgili sık rastlanılan durumlardan biri de, iş değişiklikleri esnasında istifa edecek olanların tazminat hakkını kaybetmesidir. Ancak bazı şartların sağlanması halinde çalışanlar, istifa etseler bile tazminatlarının tamamını alabiliyor. İşte detaylar...

Türkiye'de her gün, binlerce çalışan mevcut işinden memnun olmadığı gerekçesiyle istifa ediyor.

Normal şartlar altında istifa edilmesi halinde, kıdem tazminatı hakkından da feragat edilmiş olunuyor. Buna karşın İş Kanununda yer alan bazı maddeler ve özel durumları karşılamaları halinde çalışanlar, hem kendi istekleri ile işten ayrılabilmekte hem de tazminatlarını alabilmekteler.

Siz de çalışma hayatınız boyunca aşağıdaki durumlardan birine maruz kaldıysanız, bulunduğunuz şirketten istifa etme ve kıdem tazminatınızı eksiksiz alma hakkına sahipsiniz.

lira7.jpgBu 3 şartı sağlayanlar her koşulda tazminat alabiliyor:

Eğer meslek hayatınıza erken başlamışsanız ve sigorta giriş tarihiniz 8 Eylül 1999 öncesine aitse, aynı zamanda en az 15 yıl sigortalılık süreniz ve 3600'ün üzerinde prim günü ödemeniz varsa, 1 yılı aşkın çalıştığınız şirketlerden istifa etseniz bile kıdem tazminatı alabiliyorsunuz.

Bu nedenle çoğu şirket, ileri yaşlı çalışanları yeni işe almada tereddüt ediyor. Çünkü 8 Eylül 1999 öncesine ait iş girişi bulunan vatandaşlar, belirli bir süre sonra kendi istekleri ile işi bıraksalar bile tazminat ödemelerine neden olabilmekte.

Tazminat hakkının sağlanması ise bu 3 şart ile sınırlı değil. Aşağıda yer alan maddelerden yalnızca birini karşılamanız halinde de iş sözleşmenizi haklı fesih kullanarak iptal edebilir ve kıdem tazminatınızı eksiksiz olarak alabilirsiniz.

İşte o şartlar:

- Maaşınız zamanında yatmamışsa
- Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
- İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
- Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
- Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa