Bolu Valiliği’nden Tanju Özcan açıklaması

Bolu Valiliği’nden Tanju Özcan açıklaması
Kentte bulunan yabancı uyrukluların su ve katı atık bedellerine 10 kata kadar zam yapacağını açıklayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile ilgili Bolu Valiliği'nden açıklama yapıldı. Vali Ahmet Ümit, "Bolu Belediyesi tarafından basında yer aldığı şekilde eşitlik ilkesine aykırı herhangi bir somut karar alınır ise o zaman bu kararların hukuki değerlendirmesi" dedi.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın kentte bulunan yabancı uyrukluların su ve katı atık bedellerine 10 kata kadar zam yapacağını söylemesi üzerine Bolu Valiliği'nden, Vali Ahmet Ümit imzasıyla yazılı bir açıklama yayınlandı. Bolu Valiliği'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Bolulu hemşehrilerimiz de, ikamet izni olan veya geçici koruma altında bulunan tüm misafirlerimiz de huzur ve barış içerisinde birlikte yaşamaya devam edeceklerdir" denildi.

Valilik açıklaması şöyle:

"Kamu düzeninin ve tarihi gerçeklerin göz önünde bulundurularak hareket edilmesini arzu ederiz"

“Kanunlar aynı zamanda ülkeye gelecek olan yabancıların girişlerinde, ülkede kalışlarında ve çıkışlarında görevli ve yetkili olan kişi ve kurumları da belirlemiştir.

Bu kişi ve kurumlar; sayın Cumhurbaşkanı'mız, ilgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı kabinesidir. Ancak Bolu Belediye Başkanı veya bir başkası kendisini ve düşüncelerini ifade etmekte elbette serbesttir.

Fakat bu tür sözler sarf edilirken kamu huzurunun, kamu düzeninin ve tarihi gerçeklerin göz önünde bulundurularak hareket edilmesini arzu ederiz.

Nitekim sosyal sorumluluk sahibi insanlara da bu yakışır. Bu yaklaşım kamuoyunun da en doğal hakkı ve beklentisidir.

"Türkiye'de ikamet eden şahıslara farklı fiyat tarifesinin uygulandığı herhangi bir yer bulunmamaktadır"

Diğer yandan hukuk devletinin en temel ilkelerinden birisi eşitlik ilkesidir. Bizim ülkemizin hiçbir noktasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamakla birlikte Türkiye’de ikamet eden şahıslara farklı fiyat tarifesinin uygulandığı herhangi bir yer bulunmamaktadır.

Çünkü bizim kültürümüz budur. Ayrıca temel hak ve özgürlükler anayasa ve kanunlarla koruma altına alınmıştır.

Yasal yükümlülüklerde de eşitlik ilkesi temel kuraldır. Kaldı ki söz konusu mesajlarda bahsedilen şahıslar önce 'insan' sonrasında bizim gönül coğrafyamızın insanlarıdırlar.

"Belediye tarafından eşitlik ilkesine aykırı bir karar alınırsa o zaman girişimlerde bulunulur"

Yine ilimizin medar-ı iftiharlarından, İstanbul’un Fethi’nin manevi mimarı, bilim ve gönül adamı, gönüller sultanı Akşemsettin hazretlerinin torunlarındandır.

Bolu’da yaşayan ve geçici koruma altında bulunan misafirlerle ilgili basın ve yayında, her ne kadar Belediye Başkanı tarafından söylenildiği ifade edilen başta 'temel ihtiyaçlarla ilgili ücretlendirmelere yapılacak zamlar' olmak üzere çeşitli iddialar yer almakta ise de henüz Bolu Belediye Başkanlığı tarafından bu konuda alınmış somut bir karar bulunmamaktadır.

Bolu Belediyesi tarafından basında yer aldığı şekilde eşitlik ilkesine aykırı herhangi bir somut karar alınır ise o zaman bu kararların hukuki değerlendirmesi yapılır ve gerekli girişimlerde de bulunulur.

Kaldı ki basında yer alan ve kamuoyunu birkaç gündür meşgul eden iddialara karşılık Bolulu vatandaşlarımızın gerek gönül coğrafyamızdaki mazlum insanlara karşı, gerekse ilimizde bulunan komşuları olan ikamet izni bulunan veya geçici koruma altındaki misafirlere karşı son derece merhametli ve şefkatli olduklarını biz yakinen biliyoruz.

Mesela, daha geçen yıl Bolulu hemşehrilerimizle birlikte üç gün içerisinde dokuz tane tır aracını birinci el, yani yepyeni yardım malzemeleri ile doldurarak Suriye’ye gönderdik.

"Bolulu vatandaşlarımız için tahsis edilen ödenekler Bolulu vatandaşlarımız için kullanılmaktadır"

Diğer yandan geçici misafir diye tarif edilen bu kişilerin büyük çoğunluğu iş veya meslek sahibi olarak ilimizde hizmet sektöründe ya da sanayide çalışmaktadırlar.

Ayrıca Bolulu hemşehrilerimiz için devletimiz tarafından diğer illerle birlikte gerekli ödenekler tahsis edilmektedir. Bolulu vatandaşlarımız için tahsis edilen bu ödenekler sadece Bolulu vatandaşlarımız için kullanılmaktadır.

Türk Milleti olarak tarihin her döneminde mazlumların yanında yer almış, onları himaye etmiş asil bir geçmişe sahibiz.

Esas itibarıyla bu değerler tüm milletimizde ve Bolulu hemşehrilerimizde de aynen varlığını sürdürmektedir.

"Bolulu hemşehrilerimiz de, tüm misafirlerimiz de barış içinde birlikte yaşamaya devam edeceklerdir"

Bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de milli birlik ve beraberlik içinde, Devletimizin koymuş olduğu kurallar çerçevesinde Bolulu hemşehrilerimiz de, ikamet izni olan veya geçici koruma altında bulunan tüm misafirlerimiz de huzur ve barış içerisinde birlikte yaşamaya devam edeceklerdir.

Bundan hiç kimsenin şüphesi ve tereddütü olmasın.”