Bizimkiler öksüz, Perihan Abla mahzun: Yalçın Yelence hayatını kaybetti

Bizimkiler öksüz, Perihan Abla mahzun: Yalçın Yelence hayatını kaybetti
"Bizimkiler" ve "Perihan Abla" dizilerinin yönetmeni Yalçın Yelence hayatını kaybetti

Ünlü yönetmen Yalçın Yelence, tedavi gördüğü İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde 69 yaşında hayatını kaybetti. "Bizimkiler" ve "Perihan Abla" dizilerine imza atan usta yönetmen Yelence, beyne pıhtı atması sonucu yoğun bakımda tedaviye alınmış ve uyutulmuştu.

Ankara'da 1954'te doğan Yelence, 1976'da Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon bölümünden mezun oldu. Usta yönetmen, 1977'den 1983'e kadar radyo skeçleri yazdı.

TRT'nin ilk dış yapımı olan, "Bay Alkolü Takdimimdir" dizisinin senaryo yazarı olan Yelence, "Perihan Abla", "Bizimkiler", "Yarı Şaka Yarı Ciddi" ve "Yazlıkçılar" gibi pek çok unutulmaz televizyon yapımına yönetmen, öykü ve senaryo yazarı olarak imza attı.

Yelence, "Kars'ın Solan Rengi: Molokanlar" belgeseli ile, 9. Altın Safran Belgesel Film Yarışması'nda profesyonel dalda birincilik ödülü kazandı.

Yelence'nin yönettiği yapımlar arasında "Babba", "Memleket Hikayeleri: Eminem", "Memleket Hikayeleri: Tabancanın Sapını Gülle Donatacağım", "Operasyon Cennet", "Mavi Kolye", "Aşk Meydan Savaşı", "Kibar Ana", "Mihriban", "Duruşma", "Oğlum Adam Olacak" adlı dizi ve filmler de yer alıyor.

13 yıl kesintisiz yayınlandı

Bizimkiler, 1989-2002 yılları arasında 15 sezon kesintisiz olarak yayımlanmış aile türündeki Türk televizyon dizisidir. En çok sezona sahip ikinci Türk dizisi. 15 sezondan oluşan dizi, 459. bölümü ile sona erdi. Bizimkiler, 1976 yapımı Kapıcılar Kralı filminin senaryosunu yazan Umur Bugay'ın daha sonra bu filmdeki karakterleri geliştirmesiyle ortaya çıktı. Bir apartmanda yaşayan ailelerin kendi aralarında ve çevreleriyle yaşadıkları ilişkileri komik bir dille anlatıyordu.

Perihan Abla

Perihan Abla, 8 Ekim 1986 ile 3 Temmuz 1988 tarihleri arasında TRT 2'de yayımlanan komedi ve dram türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. Başrollerini Perran Kutman ile Şevket Altuğ paylaşmaktadır. 2 sezondan oluşan dizi, 74. bölümü ile sona erdi.

İki kardeşine bakmak zorunda olan Perihan Abla'yı, onu deliler gibi seven Şakir'i ve mahalledeki dostlarını anlatan dizi, gösterildiği dönemde büyük ilgi görmüş ve Türk televizyon tarihindeki yerini almıştır.

Beyne Pıhtı Atması Nedir?

Beyne pıhtı atması olarak tabir edilen durum vücudun herhangi bir yerinde bulunan kan pıhtısının kan dolaşımı yoluyla ilerleyerek beyine ulaşması ve beyin damarlarında tıkanıklığa yol açması sonucu oluşur. Beyne pıhtı atması halk arasında inme olarak da bilinir. Beyin tüm organların işleyişinden sorumlu olduğundan beyinde gelişen herhangi bir damar tıkanıklığı vücudun farklı bölgelerine etki edebilir. Beyin damarlarındaki pıhtı kan akışını ve dokuların beslenmesini engeller. Beyne pıhtı atması olayı çok ani ve kısa sürede gerçekleştiğinden yüksek risk grubundaki bireylerin düzenli kontrolleri ihmal etmemesi önem taşır.

Beyne Pıhtı Atmasının Sebepleri Nelerdir?

Beyne pıhtı atması vücutta herhangi bir damarda oluşan pıhtının kan dolaşımı ile beyne ulaşmasından kaynaklanır. Pıhtı oluşumunun pek çok olası sebebi bulunur. Pıhtı oluşumu ve beyne pıhtı atması risk faktörleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Irk
  • Aşırı kilo veya obezite
  • Hareketsiz hayat tarzı
  • Diyabet
  • İnsülin direnci
  • Kolesterol ile alakalı problemler
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Düzensiz ve bilinçsiz ilaç kullanımı
  • Genetik yatkınlık, ailede inme öyküsü bulunması

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :