Bir hışımla geldi geçti: Boynukalın istifa etti

Bir hışımla geldi geçti: Boynukalın istifa etti
24 Temmuz 2020'de cami statüsü alan Ayasofya'ya bir gün önce baş imam olarak atanan Prof. Dr. Boynukalın, istifa etti. Bir yıl dolmadan görevinden ayrılan Boynukalın bu sürede birçok polemiğin kahramanı oldu; bu nedenle AKP'li isimlerden de uyarı aldı.

Sözcü Yazarı Yılmaz Özdil ile girdiği "Cesetleri camilere sokulmasın, cenazeleri kılınmasın" polemiği, laiklik çıkışı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yaptığı paylaşım, ardından faiz hakkındaki yorumu ile iktidar dahil çeşitli gruplardan gelen tepkiler nedeniyle tartışmaların odağında yer alan Ayasofya Baş İmamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın görevinden istifa etti. 

"Akademik görevine geri döndü"

Hemen hemen her konuda Twitter'da mesaj yayınlayarak polemiklerin odağında yer almaktan çekinmeyen Boynukalın'ın istifa haberini Anadolu Ajansı (AA), "Ayasofya-i Kebir Camii İmamı Boynukalın akademik görevine geri döndü" diyerek duyurdu. 24 Temmuz 2020'de cami statüsüne alınan Ayasofya'ya bir gün önce baş imam olarak atanan Boynukalın'ın kısa süren baş imamlık kariyeri bir çok tartışma ile manşetlere taşındı. 

"Cesetleri camilere sokulmasın, cenazeleri kılınmasın"

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Ebubekir Sifil'in Sözcü yazarı Yılmaz Özdil ve televizyon programcısı Cüneyt Akman'la ilgili Diyanet'e seslenip "Cesetleri camilere sokulmasın, cenazeleri kılınmasın" çağrısı yapması büyük tepki çekmişti. Ebubekir Sifil'e, Boynukalın’dan destek geldi. Mehmet Boynukalın, Özdil ve Akman'ın Allah'ın ayetleriyle alay ederek "küfür"e girdiğini öne sürdü ve "Dolayısıyla Ebubekir Sifil hoca doğru söylemiş" dedi.

"Laiklik kaldırılsın"

Boynukalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni Anayasa çalışmalarına başlandığını duyurmasının ardından laikliğin anayasadan çıkarılması gerektiğini belirten bir paylaşım yaptı. 

"Sürekli 'kadın cinayetleri' vurgusu"

8 Mart'ta sosyal medya hesabından "Sürekli 'kadın cinayetleri' vurgusu, kadını erkeğe düşman etmeye çalışan bir sloganik medya propagandasıdır" paylaşımı yapan Boynukalın, "kadın veya erkek diye ayrım yapmadan masum bir insanı öldürenin cezası kısas yani ölüm olmalıdır; Kur'an'ın hükmü budur" dedi. Bu açıklamalar sosyal medyada tepki çekti.

12 Mart Cuma günü Haber Global'de bir programa katılan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in bu paylaşımlara yanıt vermesiyle AKP içinde tartışma başladı. Programın sunucusunun Boynukalın'ın ifadelerini okuması ve "Siz ne düşünüyorsunuz bu tweet ile alakalı?" diye sorması üzerine Zengin, "Yanlış buluyorum" yanıtını verdi.

Faiz çıkışı: İslam'ın gereğidir

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından bir tweet paylaşan Boynukalın, "Faizin azaltılması ve sonunda tamamen kaldırılması hem İslam'ın hem de aklın gereğidir. Güçlü ekonomilerde faiz % 0-1 arasında. O sebeple faizcilerle mücadele etmek de İslam'ın bir emridir" dedi.

AKP'li Bülent Turan'dan uyarı 

Bu paylaşımın sosyal medyada tepki çekmesinin ardından AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Twitter hesabından Boykunalın'ı etiketleyerek, "Ayasofya'nın açılışı gibi tarihi bir meydan okumayı gölgede bırakacak bir tavırla sürekli polemiklerin içinde olmanız Ayasofya için bedel ödeyen herkesi üzmekte" yazdı. 

Turan, "Bir siyasi değil, kardeşiniz olarak bu mecrada/usulle olmanızın kimseye faydası olmadığı kanaatindeyim" dedi.

Cemil Çiçek: Dikkat etmesi gerekir

Mehmet Boynukalın'ın tweetlerine ilişkin Sözcü yazarı İsmail Saymaz'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, Ayasofya İmamı Mehmet Boynukalın'ın tweetlerine ilişkin olarak, "Ayasofya'nın kültürümüz ve tarihimizde ayrı bir önemi var. Burada görev yapanların birleştirici ve kaynaştırıcı olması, söylediğine ve söyleyeceğine daha fazla dikkat etmesi gerekir" dedi. 

 

 

Etiketler :