Bir Fatma Girik öyküsü: Memurlar için devlete kafa tuttu
"Kamu emekçileri sendika kuramaz" şeklindeki tartışmaların olduğu bir süreçte Şişli Belediye Başkanlığı görevini yürüten Fatma Girik, belediye memurlarının üyesi olduğu Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel Sen) ile toplu sözleşme imzaladı. Bu sözleşme nedeniyle hakkında kamu davası açılan Girik 1996 yılında İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Girik'in, yasa hükümlerinde belirlenen ücret üzerinden belediyesinde çalışan memurlara ek ödeme yaparak "Görevi kötüye kullandığı" öne sürüldü. Hakim karşısına çıkan Girik imzalanan sözleşmeyi savunarak geri adım atmadı.
Tarihe not düştü
Girik savunmasında, "Kamu emekçilerinin Sendika, toplu sözleşme ve grev hakkını destekliyorum yine belediye başkanı olsam yine imzalarım " ifadelerini kullandı.
Yargılama sonucunda mahkeme Girik'in müsnet suçu işlediğine dai yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Karar temyiz edildi. Ancak Yargıtay'da Girik'e verilen beraat kararını onadı.
Memur maaşlarını ödemek için hanı ipotek ettirdi
Girik'in avukatı Zeynel Öztürk Halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Fatma Girik sosyal demokrat olduğunu belirten kişilerden çok daha sosyal demokrattı. Tüm insanlara adil ve eşit davranırdı. Çalışanlara ve emeğe karşı çok büyük saygısı vardı. Hatta kendisinin babadan kalma bir hanı vardı. Orayı memur maaşlarını ödemek için ipotek ettirdi. Bazıları inanmadı, 'kim malını ipotek eder' diyorlardı. Belgeleri görünce inandılar. Ayrıca görevi bittikten sonra bu davanın açılmasına da çok üzüldü. Şişli'deki tüm memurların yargılandığı bu davaya destek için adliyeye gelmesini istiyordu. O davaya Şişli Belediyesi'nden 20-30 memur geldi" ifadeleri kullandı.