Bir dede iki röportaj: Cumhuriyet’e öyle Hürriyet’e böyle

Bir dede iki röportaj: Cumhuriyet’e öyle Hürriyet’e böyle
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin yankıları sürerken, Hüseyin Gazi Cemevi dedesi Hüseyin Öz'ün Cumhuriyet ve Hürriyet'e verdiği demeçlerde farklı ifadeler kullandığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Hüseyin Gazi Cemevi’ne gerçekleştirdiği ziyaretin yankıları sürüyor.

Erdoğan'ın ziyareti öncesi cemevinden Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hz. Ali’nin olduğu duvardaki resimlerin kaldırılması, Mamak Belediyesi tarafından cemevinde tadilat yapıldığı ve ibadet alanının düzeninin değiştirilmesi tartışmalara yol açarken, Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Başkanı Haydar Baki Doğan cemevinin yönetimi hakkında ihraç işlemleri başlatıldığını duyurmuştu.

Dede Öz'den iki farklı röportaj

Hüseyin Gazi Cemevi dedesi Hüseyin Öz'ün ziyarete ilişkin Cumhuriyet ve Hürriyet'e verdiği demeçlerde farklı konuştuğu görüldü.

Cumhuriyet'e Cemevi içerisindeki, Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaşı Veli ve Hz. Ali’nin olduğu duvardaki resimlerin yerinin değiştirildiğini söyleyen Öz, “Resimlerin eski yeri girişte dede postunun arasındaydı. 10 gün önce yerleri değişti. Türbede tadilat vardı, duvarda çatlak olmuştu. Tadilat nedeniyle kaldırılarak diğer duvara kondu. Ziyaretle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Tadilat işlerinde bazı şeyleri İçişleri Bakanı’nın danışmanı Ali Arif Özzeybek planlıyordu. Cemevine daha önce geldiğinde, ‘Resim olmasa daha iyi olur’ dedi. Cumhurbaşkanının oturduğu yerdeki on iki imamları tasvir eden yazılar var, onları Özzeybek getirdi. Resimler şimdi eski yerine asıldı” diye konuştu.

cumhuriyet.jpeg

'Film platosu gibi kullandılar bizi' dedi

Öz, son olarak şunları söyledi:

“Sağdan soldan dede davet etmişler bilgimiz dışında. Adeta evimizde bizi misafir ettiler. Herhangi bir sohbet olmadı ve taleplerimiz alınmadı. Gelen yurttaşları tanımıyorum. Kendileri getirdiler herhalde. Film platosu gibi kullandılar bizi.”

Hürriyet'e: Erdoğan'ın ziyareti çok önemli

Hürriyet'e verdiği röportajda ise, “Erdoğan cemevlerine yönelik saldırıları değerlendirdi. Bunların 2 meczup diye üstünün örtülmeyeceğini ve arkasında hangi güçler varsa sonuna kadar takip edileceğini ve mutlak suretle en ağır cezanın verileceğinin sözünü verdi. Bu konuda kendisinin kararlı olduğunu gördüm. Erdoğan buraya gelerek bir meşruiyet kazandırdı. Alevi toplumu açısından son derece önemli. Cemevlerinin ibadethane olduğu devletin yasalarında tanımlanmıyor. AİHM ya da Türk yargısından ‘Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir’ kararı çıkmasına rağmen, devleti yönetenler uygulamıyordu. Bu ziyaret belki bir vesile olur. Ziyaret sırasında cemevleri ile taleplerimizi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettik. Cemevlerinin statüsünün tanımlanması, elektrik, su gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması ve diğer ibadethanelere tanınan hakların buraya da tanınmasını talep ettik. Kendileri de olumlu şeyler söyledi. Zaten buraya gelerek bir adım atmış oldu, ardından da ibadethane olarak tanınma geleceğini düşünüyorum. Danışmanları vasıtasıyla raporlar hazırlanması talimatını verdi.” diye konuştu.

hurriyet.jpeg