Erdoğan'dan 'Cemevlerine ibadethane statüsü' talebine kaçamak yanıt

Ankara'da Hüseyin Gazi Cemevi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ibadethane statüsü' talepleriyle ilgili yorum yapmadığı, 'Bundan böyle devlet sizi yalnız bırakmayacak' dediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Mamak’taki Hüseyin Gazi Türbesi ve cemevini ziyaret etti.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre başta Hüseyin Gazi Derneği yönetimi ile bazı alevi örgütlerinin tepki gösterdiği iftar programı 1,5 saat sürdü.

Bazı Alevi dedeleri ve akademisyenlerle buluşan Erdoğan, Muharrem ayı lokmasına katıldı ve Hüseyin Gazi türbesine geçerek, dua etti.

'Meczup diye geçiştirmeyeceğiz dedi'

İftara katılan Çankaya Cemevi Derneği Başkanı Ali Öz, ziyarete ilişkin bilgi verdi.

İftarda cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi taleplerini ilettikleri Cumhurbaşkanı’nın yorum yapmadığını belirten Öz şunları söyledi:

“Ama bundan böyle devletin yanımızda olduğunu söylediler. ‘Sizi yalnız bırakmayacağız, herhangi bir talebiniz olursa yerine getirmeye çalışacağız,’ dediler. Zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazanılmış bir dava var. Benim de başkanı olduğum Çankaya Cemevi Derneği’nin açtığı dava sonucunda ‘Nerenin ibadethane olacağını kimse tayin edemez’ diye Yargıtay’ın kararı var.”

Ali Öz, Erdoğan’ın birlik ve beraberlik vurgusu yaptığını, cemevlerine yönelik saldırıların peşini bırakmayacaklarını söylediğini belirterek, “‘Meczup diye geçiştirmeyeceğiz, arkasında hangi karanlık güçler varsa sonuna kadar gideceğiz’ dediler. Hem Cumhurbaşkanımız hem de İçişleri Bakanımız bunu söyledi” dedi.