Binlerce kişi asker kaçağı oldu: Bakanlık "Yapacak bir şey yok" dedi

Binlerce kişi asker kaçağı oldu: Bakanlık "Yapacak bir şey yok" dedi
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yeni askerlik sistemi çerçevesinde yapılan düzenleme kapsamında, binlerce kişi asker kaçağı konumuna düştü. Bakanlık ise kendilerinin yapabileceği bir şey olmadığını söyledi, Meclis'i işaret etti.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yeni askerlik sistemi çerçevesinde yapılan düzenleme kapsamında, lise ve dengi okullar ile yükseköğrenimde yaş sınırının düşürülmesi nedeniyle asker kaçağı konumuna düşerek, bedelli askerlikten de yararlanma hakkını kaybeden binlerce genç mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından, TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi, CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya’nın yazılı soru önergesine verilen yanıtta, yeni askerlik sistemine göre yapılan düzenleme kapsamında 22 yaş sınırını doldurmuş ve açık lise öğrenimini tamamlamamış olan 3 bin 243 yükümlünün asker kaçağı konumunda olduğu açıklandı.

Bedelli askerlikten yararlanamıyorlar

Asker kaçağı konumunda bulundukları için bedelli askerlik hakkından da yararlanamayan binlerce gencin durumuna ilişkin Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu gençlerin 22 yaşını doldurmalarına rağmen hala lise eğitimini tamamlayamamaları şu tespitlerle eleştirildi:

“Halihazırda: 22 yaş sınırını doldurmuş ve açık lise öğrenimini tamamlamamış toplam 3 bin 243 yükümlü 1 Ocak 2020’de yoklama kaçağı durumuna düşmüştür. Bunlardan yüzde 82’sinin 23 ve daha yaşlı olduğu ve lise öğrenimlerine 2011-2012’de başladıkları, en gençlerinin 1998 doğumlu oldukları ve 22 yaşını doldurmalarına rağmen mezun olamadığı görülmektedir. Örneğin, normal öğrenim süresi 4 yıl olan lise öğrenimine; 1990 doğumlu ( 30 yaşında) iki hükümlü 2009 yılında başlamış olmasına rağmen 11 yıldır, 1994 doğumlu (26 yaşında ) 130 hükümlü 2008 yılında başlamış olmasına rağmen 12 yıldır mezun olamamış ve 1 Ocak 2020’den itibaren yoklama kaçağı kalmıştır.”

MSB: Bakanlığın yapabileceği bir şey yok

ANKA Haber Ajansı’ndan Mehtap Belen’in haberine göre, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu düzenleme nedeniyle asker kaçağı konumunda bulunan gençler konusunda bakanlık olarak yapılabilecek her hangi bir işlem olmadığının altı çizilirken, “Yasal düzenleme gerekmektedir” denilerek, çözümün adresi olarak Türkiye Büyük Millet Meclis’i gösterildi.

CHP'li Yılmazkaya: Ordunun 3 bin askere mi ihtiyacı var?

Asker kaçağı konumuna düşen gençlerin sorunlarını Meclis gündemine taşıyan CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, sayının Bakanlık tarafından açıklananın çok üstünde olduğunu belirterek, “Gençler zaten iş kurmakta, evlenmekte, borçlarını ödemekte zorlanıyorlar, bir de şimdi sen 22 yaşına geldin askere gideceksin dersen, bedelli haklarını da ellerinden alırsan ne olacak bu gençlerin hali? Bu insanlar belki işe girmiş, kredi çekmiş, borç ödemek zorunda olabilirler, bu insanların hayatlarını engelleyip, mağdur etmeyin. Yazıktır, günahtır ordunun bu 3 bin askere mi ihtiyacı var” sözleri ile bu duruma tepki gösterdi.

"Devlet mağdur yaratmaz, mağduriyeti giderir"

Asker kaçağı konumunda bulunan binlerce gencin kendisine ulaşarak mağduriyetlerini dile getirdiklerini kaydeden Yılmazkaya şunları söyledi:

“Devlet insanların mağduriyetini gidermekle yükümlüdür, mağduriyet yaratmakla değil. Bu konuyu defalarca Meclis gündeme getirdiğim halde, Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden tatmin edici bir yanıt alamadım. Madem insanların yaşı suistimal ettiğini düşünüyorlar, o halde yaş sınırını 25” e çeksinler. Mağdur gençlerin sesi olmak için Meclis’te çok uğraştım, İnşallah bir çözüm alırız. Şu anda yetkili kurumların hepsi bu konuyu biliyor, bayram sonrasında Bu konuda bir gelişme bekliyoruz. Muhalefet milletvekili olarak meselenin takipçisi olacağım, umarım sesimizi duyar ve gençlerin mağduriyetini gidermenin yolunu açar iktidar.”

Etiketler :