"Bekçiler kendilerini partiye daha yakın hissedecek"

"Bekçiler kendilerini partiye daha yakın hissedecek"
Gazeteci Mehmet Tezkan, Halk TV'de bekçi yasasını değerlendirdi. Tezkan, yasaya ilişkin "koydukları bütün maddelerde belirsizlik var" dedi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Gazeteci Mehmet Tezkan, Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nde Meclis'in ilk gündemi 'bekçi yasası'nı değerlendirdi.

Bekçi yasasının sakıncalı tarafları neler?

Tezkan'ın değerlendirmeleri şöyle:

"Koydukları bütün maddelerde belirsizlik var. Keyfi maddeler...Kamu düzenini bozacak gösteri yürüyüş ve karışıklıklar yaratılırsa bekçi önlem alır"
bu kavramda karışıklık ne demek? Ya da kamu düzeni, mesela biz toplandık diyelim ki bir protestoya gideceğiz,
bizim mahalledeki bekçi bakacak "siz karışıklık yaratmak istiyorsunuz" diyecek, ne önlem alacak?

"Halkın sükun ve istirahati bozacak, başkalarını rahatsız edecek şeyler olduğu zaman bekçi engelleyecek." Diyelim ki senin evine geldik camlar da açık yüksek sesle bağırdık, kapımıza bekçi mi gelecek? Veya komşu komşuyu şikayet mi edecek? Diyelim ki kahkaha attılar, çevirecekler mi?

Başka tehlikeli bir durum silah kullanma yetkisi veriliyor. Durdurma yetkisi, üst arama yetkisi veriliyor. Bunlar üçüncü güç. Yardımcı kolluk olarak da geçiyor.

Ama arabayı durdurup hemen arayabiliyor, üst baş araması yapabiliyor, gözaltına alabiliyor, her şeyi yapabiliyor. Bunların görevi mahalle. Bir bekçi bütün mahalleyi tanır.

O zaman o mahallenin 'ahlak polisliğine'de soyunabilir. Bu insanlar çok sıkı çok iyi bir eğitimden geçtikten sonra mahallelere yollanmıyorlar. 48 günlük bir eğitim, gencecik çocuklar...

Çoğunlukla partiden gelecekler. Kendilerini partiye daha çok bağlı hissedecekler. 48 günlük bir meclis arasından sonra ilk getirdikleri gündem bekçi yasası. Yani Türkiye'nin mücadele edeceği konuların başında bekçi mi geliyor?

Demek ki bir seçim hazırlığı içerisinde bir bekçi alımı yapılacak. "

Etiketler :