Baykal-Demirtaş Görüştü

Baykal-Demirtaş Görüştü
CHP'nin Meclis Başkanı adayı Deniz Baykal, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesi hakkında konuştu.Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 'nin Meclis Başkanı adayı ve TBMM geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Halkların Demokratik...

CHP'nin Meclis Başkanı adayı Deniz Baykal, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesi hakkında konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 'nin Meclis Başkanı adayı ve TBMM geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, koalisyon önerilerinin sorulması üzerine "Bir an önce bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğu kanısındayım. Parlamentonun temsiliyeti çok yüksek. Bu temsiliyeti işlerliliğe kavuşturmamız lazım. İş üretir, ülkeyi yönetir, ülke sorunlarını çözer hale getirmemiz lazım. Ben partilerimizde bunu yapabilecek birikimi, anlayışı görüyorum. Kimse kendini dışlamamalıdır. Bütün seçenekler meşrudur" dedi.

"GÜZEL BİR GÖRÜŞME OLDU"

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile gerçekleştirdikleri görüşmenin detaylarını anlatan Baykal, "Nasıl bir Meclis Başkanlığı gerekiyor, ben nasıl davranmak durumundayım, bu konudaki anlayışımı söyledim. Ülke siyasetiyle ilgili pek çok konuyu da kapsamlı sayılacak çerçevede değerlendirdik. Güzel bir görüşme oldu" diye konuştu.

"KARARI 550 MİLLETVEKİLİ ALACAK"

Başkanlık için umutlu olup olmadığı sorulan Baykal, "Bu işler kişisel duygularla çözülecek konular değil. Kararı 550 milletvekili alacak. TBMM kararlaştıracak. Ben şu anda bir aday oalrak görevimi yapıyorum. Benim görevim anlayışımı partilere anlatmaktır. Açık, dürüst, net, şeffaf bir şekilde ne düşünüyorum; ne yapma peşindeyim, ülkenin neye ihtiyacı olduğu kanaatindeyim bu konudaki düşüncelerimi önceden açıkça söylemem gerekir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN UZLAŞMAYA, BİRBİRİNİ ANLAMAYA İHTİYACI VAR"

Meclis Başkanlığı konusunda liderlerden aldığı izlenimlerin ne olduğu sorulan Baykal, "Bilemiyorum. Her partinin adayı var. Doğal olarak her parti kendi adayına oy vererek bu yolculuğa çıkacaktır. Meclis Başkanlığı konusunun ötesinde Türkiye'nin uzlaşmaya ihtiyacı var. Meclis Başkanlığı bir şekilde çözülür ama Türkiye'nin uzlaşmaya, birbirini anlamaya ihtiyacı var. Türkiye'nin temel güçlerinin birbirini kavramaya, birbirine saygı göstermeye, iş birliği yapılabilir bir ortama ihtiyaç var. Meclis Başkanlığı seçimi de böyle bir ortamın oluşmasında önemlidir" şeklinde konuştu. HDP'den destek mesajı alıp almadığı sorulan Baykal, "Turlara yönelik bir müzakere falan olmadı. O çerçevede konuşmadık. Genel konuştuk, ülke sorunlarını konuştuk. Her milletvekili kendisi takdir edecektir" diye yanıt verdi.

"ÜLKE SORUNLARINI ÇÖZER HALE GETİRMEMİZ LAZIM"

Koalisyon konusundaki görüşleri sorulan Baykal, herhangi bir koalisyon formulünün olup olmadığı sorusu için "Bir formül önermek benim konumumda mümkün değil. Ben bir siyasi parti adına konuşma konumunda değilim. Ama bir an önce bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğu kanısındayım. Bu seçimler Türkiye'de parlamento düzeyinde çok yüksek bir temsiliyet sağladı. Halkın yüzde 87'si seçime katıldı. Bu bir rekordur. Parlamentonun temsiliyeti çok yüksek. Bu güzel bir şey. Ama iş orada bitmiyor. Bu temsiliyeti işlerliliğe kavuşturmamız lazım. İş üretir, ülkeyi yönetir, ülke sorunlarını çözer hale getirmemiz lazım. Mümkün mü? Elbette mümkün. Yapılması gerekiyor mu? Hiç kuşku yok. Bir an önce yapılması lazım. Ben partilerimizde bunu yapabilecek birikimi, anlayışı görüyorum. Kimse kendini dışlamamalıdır. Bütün seçenekler meşrudur. Hepsine eşit yaklaşmak lazım" açıklamasında bulundu.