Basın Konseyi'nden muhalif kanalları hedef alan RTÜK'e: İktidar sopası

Basın Konseyi'nden muhalif kanalları hedef alan RTÜK'e: İktidar sopası
Basın Konseyi, resmi internet sitesinden açıklama yayınlayarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Halk TV, Tele1 TV, HaberTürk TV, Netflix ve www.tele1.com.tr internet sitesine verdiği cezalarla ilgili "RTÜK, ‘iktidar sopası’ olmayı bırakıp, asli görevine dönmelidir" ifadelerini kullandı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV, Tele1 TV, HaberTürk TV, Netflix ve www.tele1.com.tr internet sitesine ceza verdi.

Kararı duyuran RTÜK Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp, iki ceza birden kesilen Halk TV'ye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın küçük düşürülmesi iddiasıyla ceza verildiğini belirtti.

Basın Konseyi, verilen cezalarla ilgili resmi internet sitesinden bir açıklama yayınlandı. Açıklamada "RTÜK, ‘İktidar sopası’ olmayı bırakıp, asli görevine dönmelidir" ifadelerine yer verildi.

Basın Konseyi'nin açıklaması şöyle:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), haftalık toplantılarında iktidarın ‘muhalif’ gördüğü televizyon kanalarına ceza yağdırmaya devam ediyor. Halk TV ve Tele 1 ile Habertürk televizyonlarına yine cezalar verildi.

Üst Kurul’da iktidar temsilcisi üyelerin oy çokluğu ile verilen cezalara Halk TV’de Cumhurbaşkanının eleştirilmesi; Tele 1’de yayın yasağının ihlali ve internet sitesi üzerinden maddi destek sağlaması; Habertürk’te yayın konuğunun Musa Peygamber ile ilgili görüşlerini açıklaması gerekçe gösterildi.

RTÜK’ün yine, yeniden halkın haber alma hakkına engel olma telaşıyla televizyon kanallarına ceza yağdırması demokrasiye aykırıdır, ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir. RTÜK’ün bu tür çabaları nafiledir, kabul etmiyoruz.

Yasal konumu özerk ve tarafsız kamu tüzel kuruluşu olan RTÜK’ü, ‘muhalif’ kanallar üzerinde ‘iktidar sopası’ gibi davranmaktan vazgeçmeye; yayın hizmetleri alanında iletişim ve ifade özgürlüğünü, farklı görüşleri ve çoğulculuğu güvence altına almak olan asli görevine dönmeye bir kez daha davet ediyoruz.