Bartın'da maden faciası: 40 işçi yaşamını yitirdi

Bartın'ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 40'a yükseldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olay yerinden yaptığı son açıklamada, 11 yaralının tedavisinin sürdüğünü, 1 işçinin durumu ile ilgili ise belirsizlik olduğunu söyledi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün akşam saatlerinde paylama meydana geldi. Bartın Valiliği'nin açıklamasına göre patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda yaşandı. Maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da soruşturma başlatıldı, olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi.

Sabah saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçilerin sayısının 28'e ulaştığı bildirilmişti. Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olay yerinden yaptığı açıklamada ise yaşamını yitiren işçi sayısının 40'a ulaştığı, bir işçi hakkında ise belirsizlik olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin son duruma ilişkin açıklama yaptı.

aa-20221015-29161824-29161816-bartinda-maden-ocaginda-patlama.jpg

'40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık'

Soylu'nun satırbaşları şöyle:

Hem milletimiz hem o saatten itibaren burada birlikte olduğumuz madencilerimiz, onların aileleri ve Türkiye'de bu mesleği yapan bütün madencilerimizin hem gözleri hem kulakları hem bütün kalbi buradaydı. Türkiye'nin birçok yerinde gerek arama kurtarma için gerek yardımcı destek hizmetler için bütün kurumlarımız hem bu konuya yetkin olan Enerji Bakanlığı'mızın bütün kurumları, AFAD, UMKE, Kızılay'a kadar bütün kurumlarımız, ambulans uçaklarından buradaki tüm sağlık personelimize kadar herkes seferber oldu. Arzu ederdik ve isterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim ancak o saatten itibaren yapılan çalışmalarda hakikaten 300, 350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi.

aa-20221015-29163194-29163193-amasrada-patlama-yasanan-maden-ocagindaki-arama-kurtarma-calismalari-suruyor.jpg

'Bir madencimizle ilgili belirsizliğimiz var'

Sabah 07.30 itibariyle gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. 40 şehidimize ulaşmış olduk. Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen kahraman madencilerimiz, arama kurtarmacılarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. Hepsine minnettarız. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralarımız da hastanelerde, 6'sı İstanbul'da Çam Sakura Şehir Hastanesi'ne, 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi, 2'si ise özel hastanede, birisi taburcu oldu. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla, büyük bir bölümü de arama-kurtarma sonucu kurtarılmış oldu. Bir madencimizle ilgili bir belirsizliğimiz var. 40 madencimizin kimliği de belirlendi. Biraz sonrada yine geri kalan 14 madencimizin, şehidimizin kimliğini de kamuoyu ile paylaşacağız. Burada özellikle bu çalışmaların başından itibaren aileler ile birlikte buradaydık. Ateş düştüğü yeri yakar.

aa-20221015-29161824-29161819-bartinda-maden-ocaginda-patlama.jpg

'Helalleştik ama arkasını getiremedik'

Bakan Dönmez ise şunları söyledi:

Arama kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Bir isim dışında belirsizliğini koruyan başka bir şahsımız yok. En büyük üzüntümüz bu 40 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır. Rabbim şehitlerimizin mekanını cennet eylesin.

Kendi arkadaşlarını korumak için elinden geleni yaptılar. Burada sizinle paylaşmayacağım üzüntülü hadiselerde yaşandı, sevinçler yaşandı zaman zaman. Saatlerde aranan arkadaşlarımızın bulunması gibi bazı durumlarda oldu. O arkadaşların bir arkadaşını canlı çıkarmasındaki sevincini de biz burada yaşamış olduk. Yeri geldi onlarla birlikte sevindik, yeri geldi üzüldük.

Şu anda aşağıda ekiplerimiz gerekli kontrolleri yapıyorlar. Belirsizliğini koruyan bir arkadaşımızı da arama çalışmaları devam ediyor. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı ve ekiplerimiz sabah saatlerin o 14 kardeşimizi de oradan çıkarttılar. Yangını izole edilmesi ve soğutulmasıyla ilgili çalışmalarımız da bir yandan devam ediyor.

Bu olay buradan 350 metre aşağıda oldu ama bir 2,5 kilometre uzaklıktayız. Bu zorluklara rağmen bu çalışmalara katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Daha üç hafta önce burada biz birlikteydik bu kardeşlerimizle. Helalleştik ama arkasını getiremedik.

aa-20221015-29161824-29161823-bartinda-maden-ocaginda-patlama.jpg

'Milletimizin, madencilerimizin acısı büyük'

Bakan Bilgin ise şunları söyledi:

Bu acının üzerine konuşmak çok zor. Ateş düştüğü ocağı yakar ama bugün bu acıyı hepimiz hissediyoruz. Ben bu zor dönemde ateş karşısında yerin altında mücadele eden arkadaşlarını kurtarmak için mücadele eden işçi kardeşlerimize, onların mücadelesine saygı duyuyorum. Milletimizin, madencilerimizin acısı büyük. Allah yakınlarına sabır versin. Milletimizin başı sağ olsun.