Barış Pınarı Harekatı başladı

Barış Pınarı Harekatı başladı
Türkiye'nin Suriye'de Fırat'ın doğusunda yapacağı Barış Pınarı Harekatı başladı.

Türkiye'nin Suriye'de Fırat'ın doğusuna başlatacağı muhtemel operasyonun tam zamanına dair henüz resmi bir açıklama gelmezken NTV'den Gökhan Gerçek'in aktardığına göre Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'da bir patlama meydana geldi, bölgeden dumanlar yükseliyor.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

YPG'YE AİT MÜHİMMAT DEPOLARI VURULDU

Reuters'ta yer alan bilgilere göre, Türkiye YPG'ye ait mühimmat depolarını vurdu 

RESULAYN'A HAVA SALDIRISI

Operasyonun Ceylanpınar'ın karşısında yer alan Resulayn'da hava harekatıyla başladığı aktarıldı.

SDF sözcüsü, "Türk savaş uçakları sivil bölgelere hava saldırısı düzenlemeye başladı. Bölge halkı arasında büyük bir panik var" açıklaması yaptı.

PATLAMA SESİ DUYULDU

AFP, "Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırı yakınlarında patlama sesi duyuldu" bilgisi geçti.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, operasyon ile ilgili yaptığı açıklamada, "Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı ve BMGK'nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir" dedi.

SDG'DEN ABD'YE ÇAĞRI

SDG, Türkiye'nin havadan başlattığı operasyonunun durdurulması için ABD ve IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelere "uçuşa yasak bölge" ilân edilmesi için çağrıda bulundu

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada harekâtın saat 16.00'da başladığı bildirildi:

"Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır."

AKÇAKALE'DE OKULLAR TATİL

Habertürk'ün geçtiği bilgiye göre Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde belediyeden yapılan anonsla okulların tatil edildiği duyuruldu. Anonsta ayrıca vatandaşların toplu yerlerden bulunmaktan kaçınmaları istendi.

UZMANLARDAN İLK YORUMLAR

Harekâtın başladığının duyurulmasının hemen ardından NTV canlı yayınında konuşan NTV Ankara Haber Müdürü Uğur Şevkat, harekâtın havadan başlanmasının beklentilere uygun olduğunu söyledi. Şevkat şunları açıkladı: "Şu an bize gelen bilgiler hava harekatının başladığı yönünde. Beklenti de bu yöndeydi. Sınırda çok sayıda topçu birlikleri de var. Bunlar da muhtemelen devreye girdi ya da girmek üzere. Resulayn çevresinde şu an bilinen tüm hedefler yok ediliyor. Uzun bir süre devam edilebilir. Zeytindalı harekatı 75 uçakla hava harekatıyla başlamıştı. Muhtemelen şu anda da öyle. Akçakale tarafında da hedeflerin yok edilmesi süreci yaşanabilir. Dünden beri oraya oldukça yüksek sayıda yığınak yapıldı. Onlar da şu an sınırda bekliyorlar.

Sınırın sıfır noktasında da çok fazla tahkimat var. Onların da topçu atışlarıyla etkisiz hale getirilmes sürecini görebiliriz. Bir ihtimal de şu ki muhtemelen bordo berelilerin içeri girmiş olma ihtimali çok yüksek. Tartışmalardan biri hava sahası açık mı kapalı mıydı. Şu anda bunu bilmiyoruz. Lazer güdümlü silahlarla artık sınırda uçarak, tamamen Türk hava sahasında hedeflere mühimmat atma imkanı var. Şu an yapılan bombalamalar sınır çok yakın olduğu için Türk Hava Sahası’ndan yapılmış olabilir. Kara harekâtı da sabaha karşı başlayabilir" 

"ZAMANLAMAYI HAVA HAREKATININ SONUCU BELİRLEYECEK"

NTV canlı yayınında konuşan Emekli Korgeneral Erdoğan Akkuş ise harekâtı şöyle değerlendirdi:

"Önce çembere alacaklardır diye düşünüyorum. Mümkün olursa hava kuvvetleriyle değil de belli silahlarla imha ederek bir sonuca ulaşmış olacaklar. Kara harekatı için zamanlamayı hava harekatının sonucuna bağlı olarak, insansız hava araçlarından sonra alınan verilerle bakılacak. Suriye Milli ordusuyla zaten devamlı birlikte çalışıyor TSK. Afrin’de de beraberlerdi Tel Abyad’da da beraberlerdi."

AB'DEN TÜRKİYE'YE: HAREKATI DURDURUN

Türkiye’nın hava ayağını başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile ilgili Avrupa Birliği’nden (AB) ilk açıklamayı Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker yaptı.

Juncker, “Suriye harekatını durdurun, ‘güvenli bölge’ için ödeme yapmayacağız” dedi.

CEYLANPINAR'A HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ

Anadolu Ajansı, Ceylanpınar'a havan mermisi düştüğünü, yaralanan olmadığını duyurdu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu'nun paylaşımı şöyle:

Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN MÜHİMMATLARI İMHA EDİLDİ

DHA'da yer alan bilgilere göre Talebyat ve Resulayn'da 25 kilometre kadar içeri girildi, terör örgütünün mühimmatı imha edildi.

ALMANYA'DAN TÜRKİYE'YE KINAMA

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, operasyonu "şiddetli bir şekilde kınadıklarını" söyledi. Maas, "Türkiye'nin Suriye operasyonları bölgenin daha da istikrarsızlaşmasına yol açacak. Türkiye'nin Suriye operasyonları IŞİD'i yeniden güçlendirebilir" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN TEHDİT: CEHENNEME GİDEN YOLUN TAŞLARI DÖŞENMEKTEDİR

Türkiye'nin kuzey Suriye'ye yönelik düzenlediği 'Barış Pınarı Harekâtı'na Beyaz Saray açıklamasından bu yana sert bir şekilde karşı çıkan  Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham'dan operasyonun başladığının ilân edilmesi ardından da sert bir mesaj geldi. 

'Suriye'den çekilme' açıklamasına kadar Trump'a verdiği destekle bilinen Cumhuriyetçi Graham, son mesajında Hem Trump'a, hem de Erdoğan'a ağır eleştiriler yöneltti. Trump'ı "Kürt müttefiklerini terk etmekle suçlayan Graham, Türkiye için de "cehenneme giden yolun taşlarını döşüyor" ifadelerini kullandı.

Graham'ın açıklamaları şöyle:

Eğer haberler doğruysa ve Türkiye Suriye'ye girdiyse cehenneme giden yolun taşları döşenmektedir.

Kürt müttefiklerimiz için dua edin, onlar Trump hükümeti tarafından umarsızca terk edildiler. Bu adım IŞİD'in tekrar ortaya çıkacağının garantisidir.

Erdoğan'ın ağır bir bedel ödemesi için Kongre'ye liderlik edeceğim. 

Başkanı hâlâ zaman varken yol değiştirmeye ve işleyen bir güvenli bölge sistemine dönmeye çağırıyorum.

EKREM İMAMOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başlatmış olduğu #BarışPınarıHarekatı sebebiyle aklımız, kalbimiz bölgede. Tek dileğimiz tüm bölgeye barış ve huzurun bir an önce egemen olması. Silahlı Kuvvetlerimizin ve Mehmetçiğimizin her zaman yanındayız, dualarımız askerlerimiz için.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

TSK'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı Barış Pınar Harekatı hakkında Sputnik'e açıklamalarda bulunan Cabarov, Rusya'nın bu sürece dahil olmayacağını belirtti.

Cabarov, "Rusya, bu çatışmaya kesinlikle dahil olmayacak, bu bizim çatışmamız değil. Rus ordusu Suriye'de bunun için bulunmuyor, ordumuzun amacı Suriye'yi uluslararası terörden kurtarmak" dedi.

Cabarov, TSK'nin harekatının Suriye'deki Rus askeri üslerini tehdit etmediğini, zira üslerin farklı bölgede bulunduğunu kaydetti.

AA: NUSAYBİN'A 6 ROKET İSABET ETTİ

Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'dan YPG/PKK'lı teröristlerce atılan 6 roket, Nusaybin ilçe merkezindeki bazı noktalara isabet etti

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Suriye ve Suriye'de mücadelede BM güvenlik konseyinin kararı da ortada. Adana mütabakatına göre rejim bu teröristlerle ilgili bir şey yapamayınca Türkiye'nin buraya gireceği belirtilmiştir.

(Barış Pınarı Harekatı) Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde başlatılmıştır.

Gerekli bildirimlerde bulunduk. BM Genel Sekreterini bilgilendirdik. Rejime harekatı notayla bildirdik."

RESULAYN'DA SİVİLLER BÖLGEYİ TERK EDİYOR

DHA: Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmasının ardından Resulayn'da siviller bölgeyi terk ediyor. Yanlarına eşyalarını alan siviller, daha güvenli bölgelere doğru hareket ediyorlar.

MSB'DEN BASIN AÇIKLAMASI

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile hazırlanan “Barış Pınarı Harekât Planı” Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından bugün saat 16.00’dan itibaren uygulanmaya başlanmıştır.
Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 (2015), 2254 (2015) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan “Meşru Müdafaa Hakkı” çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda olduğu gibi, harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

BM GÜVENLİK KONSEYİ 'ACİL' OLARAK TOPLANACAK

Reuters'in aktardığına göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, harekatı tartışmak üzere toplanacak.

"Acil" olarak yapılacağı söylenen toplantının, yarın gerçekleştirileceği duyuruldu.

ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı" yapıldı.

Toplantının fotoğrafları AA tarafından paylaşıldı.

erdogan-acikladi-firat-in-dogusuna-operasyon-basladi-635126-1.

erdogan-acikladi-firat-in-dogusuna-operasyon-basladi-635127-1.

AB'DEN TÜRKİYE'YE ÇAĞRI

Açıklamada, ‘Avrupa Birliği’nin, yerel halkların haklarının ihlal edildiği yerlerde Türkiye’ye yardımda bulunmayacağı’ belirtildi.

TEL ABYAD'DAKİ HEDEFLER VURULUYOR

Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasıyla Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad'da bulunan hedeflere roketatar ve obüs atışları yapıldı.

Akşam saatlerinde bölgeye yönelik atışlar daha da yoğunlaştırıldı.

Tel Abyad'daki hedefler yoğun roketatar ve obüs atışlarıyla vurulmaya devam ediliyor.

Ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler
Etiketler :