Baran Bozoğlu: "Sokaklardaki Hayvan Sorununu Çözmenin Yolu, Yaşamı Savunmaktır"
CHP Atakum İlçe Başkanlığı, sokak hayvanlarının uyutulmasını da kapsayan yasa tasarısına tepki gösterdi. CHP Parti Meclisi üyesi Baran Bozoğlu, "Buradaki temel konu; sokak hayvanlarının sağlıklı bir şekilde kısırlaştırılması ve barınaklarda yaşamasının sağlanması için bütçe oluşturulması kararı verilmişti. Ancak bu konu uygulanmadı. Bu konuda irade gösterilmedi. Gelinen noktada özellikle pandemi döneminde artan hayvan sayısı nedeniyle sokaklarda ciddi bir sıkıntı olduğunun da farkındayız. Ancak bunun çözümü yaşamın savunulmasıdır, yaşamı sürdürülebilirliğinin savunulmasıdır, doğanın savunulmasıdır" dedi.
CHP Atakum İlçe Başkanlığı, sokak hayvanlarının uyutulmasını da kapsayan yasa tasarısına tepki gösterdi. Açıklamanın ardından CHP Atakum örgütü üyeleri, kendi imkanlarıyla aldıkları 1 ton mamayı İlkadım Kadamut Açık Cezaevi bölgesindeki sokak hayvanlarına dağıttı.
CHP İlçe Başkanı Adem Kürek, şunları ifade etti:
"Sokak hayvanlarının uyutulmasıyla ile ilgili biz buna katliam diyoruz, istemediğimiz bir yasa, gündeme geldi ve Meclis'ten geçirilmeye çalışılıyor, biz buna karşı olduğumuzu her platformda Genel Merkezimizin de bilim adamlarımızın da herkes söyledi. Biz sokak hayvanlarına dokunulmasına karşıyız, kısırlaştırarak, sahiplendirilerek, koruma altına alınarak, bu sorunun çözümünden yanayız. Bu konuda da bu basın açıklamasını yapmayı uygun gördük. Bugün aramızda PM üyemiz Baran Bozoğlu var. Öncelikle sözü ona bırakıyorum. Partimizin görüşlerinin kısa bir özetini dinlemek istiyoruz."
"BU KONUDA İRADE GÖSTERİLMEDİ"
CHP PM üyesi Baran Bozoğlu ise şunları söyledi:
"Öncelikle Atakum ilçe başkanlığımıza, bu konuyu gündeme getirdiği için çok teşekkür ederiz. Bu hafta Dünya Çevre Günü haftası, çevre sorunlarını ele aldığımız bir hafta, ülkemizde ve dünyada aslında bu çevre sorunlarını doğanın bir parçası olarak görüyoruz. Oysa bütün canlılar, bütün hayvanlar aslında çevrenin yaşam alanlarımızın bir parçası. Hiç kuşkusuz ortada ciddi bir sorun var. Bu soruna dair de aslında 2020 yılında bir araştırma komisyonu tarafından TBMM’de konu ele alınmıştı, burada yapılması gereken konular tek tek onaylanmıştı, bütün partilerin imzasıyla kabul edilmişti. İktidar partisinin de imzası vardı burada. Buradaki temel konu; sokak hayvanlarının sağlıklı bir şekilde kısırlaştırılması ve barınaklarda yaşamasının sağlanması için bütçe oluşturulması kararı verilmişti. Ancak bu konu uygulanmadı. Bu konuda irade gösterilmedi. Gelinen noktada özellikle pandemi döneminde artan hayvan sayısı nedeniyle sokaklarda ciddi bir sıkıntı olduğunun da farkındayız. Ancak bunun çözümü yaşamın savunulmasıdır, yaşamı sürdürülebilirliğinin savunulmasıdır, doğanın savunulmasıdır.
"BU POLİTİKA CHP TARAFINDAN ASLA KABUL EDİLMEYECEKTİR"
Bunun içinde kamu kaynaklarının canlıların yaşaması için iyi koşullarda yaşaması için aktarılmasıdır. Burada mesele bir yandan da hiç kuşkusuz, sınıfsal bir dönüşüm haline gelmiştir. Özellikle yoksulların yaşadığı bölgelerde işe giderken sabah saatlerinde, akşam saatlerinde bir problem gibi konu lanse edilmiştir. Öte yandan da varlıklı insanların da sokak hayvanlarına dair kendi yaşam alanları ya da evlerinde onlarında bu hassasiyetleri oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu sınıfsal bir problem haline dönüşmüş konunun da yine 2020 yılında Meclis araştırma komisyonu tarafından hazırlanan çalışmayla oradaki raporlardaki uygun şekilde hayvanların yaşamının savunulması, onları sağlıklı bir platformda yaşamanın sürdürülmesi ve onların ihtiyaçlarının kamu kaynaklarıyla desteklenmesi gerekmektedir. Onların uyutulduğu, yok edildiği canlı yaşamın sonlandırıldığı hiçbir uygulama ve politika CHP tarafından asla kabul edilmeyecektir. Bu manada vatandaşlarımızın bu hassasiyeti özellikle görmeleri ve örgütlerimizin de bu konuda takip öneriyoruz. Ben tekrar Atakum ilçe başkanlığımıza, başkanımıza yöneticilerine bu konuda ki duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum."
"ÖTENAZİ İLE KISIRLAŞTIRMA MALİYETİ AYNI"
CHP Atakum İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Veteriner Hekim Oğuzhan Tekay ise şunları söyledi:
"Bu yasa tasarısına göre hayvanların 60 gün barınaklarda tutulacağı söyleniyor, 60 gün sahiplendirilmezse öncelik sahiplendirme sonrasında sahiplendirilmezse son yöntem olan uyutma dedikleri yöntemi uygulayacaklarını söylediler. Şimdi bizim uyutma dediğimiz aslında basitleştirdiğimiz, sevimli hale getirmeye çalıştığımız ötenazi sistemi, ortalama bir kısırlaştırma maliyeti ile aynıdır. Çünkü bir kısırlaştırma maliyetinin ortalama en yüksek maliyet tutarı bölümü anestezi bölümüdür. Yalnız bunu maliyet olarak karşılama imkanları benim için yoktur. Aynı zamanda eğer 60 gün biz bu hayvanları barınaklarda tutabilme imkânımız varsa, biz bu hayvanları neden 60 gün boyunca kısırlaştırıp iyileştirip sokaklara tekrardan salmıyoruz. Agresif olan hayvanları bir yaşam alanı oluşturup, bu hayvanları ayrı bir noktaya koymuyoruz. Bu değiştirdiğiniz yasa tasarısı bugüne kadar söyledikleriniz gibi ben yalan olduğunu düşünüyorum. Bunu yapamayacaklarına inanıyorum çünkü bunu yapabilecekleri bir ne maddi tablo vardır ne de bir gerçeklik vardır."