Barajın Sular Altında Bıraktığı Köylerine Olta Attılar

Artvin Yusufeli'nde vatandaşlar, bölgeye inşa edilen barajın sular altında bıraktığı köy arazisinde olta attılar.

Yusufeli ilçesinde, Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi tamamlandı. Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, 275 metre gövde yüksekliğine sahip ve yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek. Baraj inşası sırasında Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köyleri sular altında kaldı. Su tutma işlemi 22 Kasım 2022'de başladı ve halk yeni yerleşim alanlarına taşındı.

82080-1.jpg

164 HANELİ KÖY YOK OLDU

Çeltikdüzü köyü, baraj suları altında kalacak köylerden biri olarak 164 haneli bir yerleşim yeri idi. Baraj suları altında kalan köyde 80'den fazla yapı sulara gömüldü. Köy halkı ve gurbetçiler, suların ulaşmadığı yerlerden baraj gölüne olta atarak balık tutuyorlar. Yörede yaşayanlar köylerinin düştüğü bu durum karşısında yeni bir adaptasyon süreci içerisinden geçiyor.

"CIVIL CIVIL KÖYÜMÜZE SESSİZLİK HAKİM"

Ahmet Çelik, köylerinin baraj suları altında kalmasından önce kalabalık olduğunu ve şimdi ise burada balık tutarak stres attıklarını belirtiyor. Çelik, barajın köye ayrı bir güzellik kattığını ancak anıların su altında kalmasının kendilerini duygulandırdığını ifade ediyor.

Seher Çelik ise köyde sessizliğin hakim olduğunu, önceden cıvıl cıvıl olan köylerinin şimdi ıssızlaştığını belirtiyor. Evleri sular altında kalan köy halkı, eski hallerini hatırladıklarında hüzünleniyor ancak manzaranın güzelliğinden de memnun olduklarını dile getiriyor.

Yusufeli Barajı ve HES projesi, enerji üretiminde büyük bir katkı sağlarken, köy halkını ve köy hayatını da felç etti. Yeni yerleşim alanlarına taşınan halk, eski köylerine olan bağlılıklarını balık tutarak ifade ediyor ve sular altında kalan anılarına özlem duyuyor.

Kaynak:DHA