Bakan Elvan'dan '128 milyar dolar' açıklaması

Bakan Elvan'dan '128 milyar dolar' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 128 Milyar Dolar Nerede? gündemi ile başlayan tartışmalar hakkında konuştu ve, "Merkez Bankası olağanüstü durumlarda doğrudan döviz alım satım işlemi yapabilir" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması sürecinde ortaya atılan ve muhalefet partilerinin sık sık gündeme getirdiği Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyar doların satıldığı iddiası gündemdeki yerini koruyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "128 milyar dolar" tartışmaları üzerine "Merkez Bankası olağanüstü durumlarda doğrudan döviz alım satım işlemi yapabilir" açıklamasında bulundu.

Bakan Elvan'ın konuşmasından satır başları şöyle oldu: 

Merkez Bankası başkanımız geçen cuma 128 milyar dolar tartışmasına ilişkin açıklama yaptı. TCMB'nin temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. MB olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor.

Hazine ile TCMB arasında protokol imzalandı. Hazine'ye TL'nin istikrarı konusunda yetki verilmiştir. 2017'de imzalanan protokol yasaldır.

Hazine hesapları üzerinden döviz alım ve satım işlemi Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmiştir, burada MB'nin muhabir bir banka aracılığıyla bu alım ve satım işlemlerinin elektronik işlem platformlarında gerçekleştiğini görüyoruz.

Bu platformda piyasa yapıcı yerli ve yabancı bankalar yer alıyorlar, herhangi bir şahıs yok.

Platformda bulunan Bankalar gerekli ödemeleri MB'ye yaptıktan sonra bir TL likitide oluyor, bu TL'yi de doğal olarak bilançosunda görebiliyorsunuz

MB günlük bilançosunda da bu hareketleri rahat bir şekilde görebiliyorsunuz

(Merkez Bankası Rezerv Tartışması) Bunun örnekleri başka ülkelerde de var, biz de Kasım'dan bu yana böyle bir döviz alım satım işlemini gerçekleştirmedik.

Yöntem eleştirilebilir ama kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız.

Veriyi açıklama kararı tamamen Merkez Bankası'nın uhdesindedir. Ancak ben bu verilerin yayımlanması fayda görüyorum, tabii ki takdir Merkez Bankası'nın.

Etiketler :