Bakan Albayrak, "Gazeteciler için özgürce soru sorabiliyorlar" dedi ama gerçek başka...

Bakan Albayrak, "Gazeteciler için özgürce soru sorabiliyorlar" dedi ama gerçek başka...
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen bazı AB gazetecilerinin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yapacağı toplantıya alınmaması tepkilere neden olmuştu

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen bazı AB gazetecilerinin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yapacağı toplantıya alınmaması tepkilere neden olmuştu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre, yabancı gazetecilerin işlerini yapmaların engelleniyor, birçok gazetecinin akreditasyonu uzatılmıyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Katainen, “Bazı AB gazetecilerinin bu basın toplantısına girmesine müsaade edilmediğini duydum. Maalesef çok üzüldüm. Türkiye’deki yetkililerden bu konuda bir düzeltme yapılmasını rica ediyorum” dedi. Dünkü toplantıda Bakan Albayrak ise yabancı basın mensuplarının akreditasyon yenileme sıkıntısı yaşadıklarını söyledi ve gazetecilerin özgürce soru sorduğunu iddia etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'den açıklama

RSF'ten yapılan açıklamada, gazetecilerin görevini yapmasının engellendiği ve bunun "bağımsız yabancı kaynakların haber yapmasını sınırlandımak amacıyla" yapıldığını öne sürdü. RSF'in açıklaması, Türkiye'deki yabancı gazetecilerin Perşembe günü Ekonomi Bakanı Berat Albayrak ile AB Komisyonu Başkanı Yardımcısı Jyrki Katanien'in basın toplantısına alınmamalarının ardından yapıldı.

RSF Almanya Temsilcisi Christian Mihr, "Türk yetkililer yabancı muhabirlerin Türkiye'de özgürce çalışmasına derhal olanak sağlamalı" dedi. Türkiye'de görev yapan yabancı gazetecilerin yanı sıra Alman basın mensuplarının neredeyse yarısının basın kartları, sürelerinin dolmasının üzerinden iki ay geçmesine rağmen yenilenmedi. Ankara'nın onayıyla yıllık olarak dağıtılan basın kartları, yabancı basın mensuplarının Türkiye'de çalışabilmesi için resmi izin niteliği taşımanın yanı sıra Türkiye'de oturma izni için de ön koşullar arasında sayılıyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, basın kartlarının yenilenmemesi yabancı gazeteciler arasında endişeye yol açtı. Geçerli basın kartının ibraz edilememesi güvenlik denetimlerinde sorun yaratabileceği gibi oturma izninin uzatılamaması sınır dışı riskini de beraberinde getiriyor.Türk hükümet yetkilileri, basın kartlarının yenilenmesindeki gecikmeyi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş süreci nedeniyle idari nedenlerden kaynaklandığını belirtiyor.

RSF Almanya Temsilcisi Mihr, Alman hükümetinden, Türkiye’deki siyasi gelişmelere rağmen tüm yabancı basın mensuplarının akkreditasyonlarını uzatılması için Ankara’ya "açık ve net baskı" yapmasını talep etti. Alman Dışişleri'nin verdiği bilgiye göre, Ankara'daki Alman Büyükelçiliği ve İstanbu'daki Alman Başkonsolosluğu, Alman gazetecilerle iletişim halinde.

Toplantıda gerilim

Bakan Albayrak’ın konuşmasından sonra söz alan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen sözlerinin hemen başında bazı AB gazetecilerinin basın toplantısına alınmadığını söyledi. Katainen, “Bazı AB gazetecilerinin bu basın toplantısına girmesine müsaade edilmediğini duydum. Maalesef çok üzüldüm. Türkiye’deki yetkililerden bu konuda bir düzeltme yapılmasını rica ediyorum. Gelecek için de bu konu ile ilgili adım atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin konu hakkında sorduğu soruları da yanıtlayan Katainen, “Maalesef bütün detaylara hakim değilim. Sadece duyum olarak bana iletildi. Ancak hakikaten üzüntü duyuyorum. AB gazetecilerinin hepsi bu basın toplantısına katılamadılar. Çalışmalar sürüyor. Bu konu ile ayrıntıları bilmediğim için bir şey söyleyemeyeceğim ama basın özgürlüğü dünyanın her yerinde temel bir haktır” dedi.

‘Sanıyorum bir kısmının akreditasyonu yenilenmemiş’

Bakan Albayrak da Katainen’in ardından aynı soruyu yanıtladı. “Konu Türkiye’de faaliyette bulunun çalışanların her yıl akredite olması ile ilgili” diyen Bakan Albayrak, “Sanıyorum bir kısmının akreditasyonu yenilenmemiş. Her ülkenin kendi basın özgürlüğü, kuralları içerisinde olaylar yürür. Bu çerçevede meseleye bakmak lazım.” açıklamasında bulundu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğünün endeksinde Türkiye 180 ülke arasında 157'inci sırada yer alıyor.