AYM İptal Etti AKP İnat Etti! Avukatlara "Muhbirlik" Görevi Yolda

AYM İptal Etti AKP İnat Etti! Avukatlara "Muhbirlik" Görevi Yolda
AKP, yeni torba teklifi ile avukatlara şüpheli işlemleri MASAK'a bildirme zorunluluğu getirmek istiyor. Avukatların 'muhbirlik' olarak tanımladığı yükümlülük daha önce AYM tarafından iptal edilmişti

AKP iktidarı Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarını delmeye ve uygulamamaya devam ediyor.

İktidar, TBMM Başkanlığı sunduğu torba yasa teklifi ile avukatların takip ettiği işlerde şüpheli bir durum varsa MASAK'a bildirme zorunluluğu getirmek istiyor.

Söz konusu yükümlülüğü AKP daha önce getirmiş ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; düzenleme ile avukatlar, taşınmaz alım satımı, şirket, vakıf ve dernek kurulması, birleştirilmesi ile bunların idaresi, devredilmesi ve tasfiyesi işlerine ilişkin finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi, banka, menkul kıymet ve her türlü hesaplar ile bu hesaplarda yer alan varlıkların idaresi gibi konularda MASAK yükümlüleri arasında sayılması öngörülüyor.

AVUKATLAR 'MUHBİR DEĞİLİZ' DİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

AKP, bir diğer anlamla teklif ile avukatların müvekkilleri veya takip ettikleri işlerle ilgili MASAK'a bilgi verme mecburiyeti zorunluluğu getiriyor.

Düzenlemede savunma hakkı dahilindeki görevler ve meslek sırrı sayıldığı durumlar istisna olacağı belirtildi.

Avukatlar, AYM'nin iptal ettiği düzenleme ile ilgili iktidara, 'muhbir değiliz' eleştirileri ile yanıt vermişti.

AYM'nin kararı ile eski düzenleme 3 Nisan 2024'te yürürlükten kaldırılmıştı. Avukatlığının meslek doğasına aykırı düzenleme ile ilgili AYM, kararında şunları ifade etmişti:

"Sonuç olarak; davaya konu kural, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini gereksiz ve orantısız şekilde kısıtlamakta ve avukatlık mesleğinin gereği gibi icra edilmesini engellenmektedir. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi’nin değerlendirmeye konu iptal kararının yerinde olduğunu, çoğunluk görüşüne katıldığımızı ve karşı oyda belirtilen avukatlara getirilen yükümlülüğün “orantılı ve meşru” olduğu görüşünün yerinde olmadığı kanaatinde olduğumuzu belirtmek isteriz.